Lubomír Stejskal: Vyšší cíl

21. duben 2017
Publicistika

Během letošní velikonoční neděle zaznamenala životní úspěch tenistka Markéta Vondroušová. Sokolovská rodačka získala první titul na jednom z turnajů světové úrovně, které organizuje Ženská tenisová asociace WTA. K jejímu triumfu se v poznámce Vyšší cíl vrací Lubomír Stejskal.

Potěšila všechny, kdo fandí českému tenisu. O to víc západočeské regionální patrioty. Hrdí na ni byli už kvůli titulu světové juniorské jedničky. Tou se stala ve dvouhře v květnu 2015. Jako každá sebevědomá sportovkyně, i ona mířila k vyššímu cíli. Tím je pro každou tenistku vítězství na turnaji okruhu WTA.

Říká se, že štěstí přeje připraveným. Markéta Vondroušová mu svým výkonem přišla naproti během velikonočního týdne. Na turnaji WTA International, což je po grandslamech a kategorii Premier třetí nejvyšší světová úroveň. O Markétě platí upravený Césarův výrok: Přišla, odehrála – a zvítězila. Ve švýcarském Bienu. Nejprve ve všech kolech kvalifikace dvouhry. Pak v hlavním turnaji. Nemilosrdně porážela jednu soupeřku za druhou. Včetně krajanek Kristýny Plíšková a nasazené turnajové jedničky Strýcové. Kýženého cíle, vyššího cíle, dosáhla během sváteční velikonoční neděle. Deset týdnu před svojí občanskou plnoletostí převzala, poprvé v kariéře, trofej Ženské tenisové asociace.

Velice důležitý milník na její sportovní pouti. Odměna za nepočítané množství hodin tvrdé dřiny. Motivace pro budoucnost, vzor pro ostatní. Je jako stovky sokolovských dívek – a přece jiná. Zná ji celý svět. A bezpochyby o ní ještě uslyší. Obyvatelé hornického města pod Krušnými horami mají dobrý důvod držet jí palce. Čím víc jejích úspěchů a tenisových titulů, tím více radosti v životě sokolovských regionálních patriotů. A té není nikdy dost.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.