Loket připravuje zásadní změny v systému parkování

11. srpen 2020 15:00

Loket patří mezi nejnavštěvovanější turistické cíle v Karlovarském kraji. I když některé sportovní a kulturní akce omezují opatření proti šíření koronaviru, počty návštěvníků ve městě stoupají. A s nimi i problémy spojené s parkováním.

Kvůli koronavirové pandemii tráví letos velká část Čechů dovolenou v České republice. Nápor turistů ale pro města často znamená i komplikace v dopravě.

Problémy s parkováním dlouhodobě trápí také Loket, kam turisté vyráží nejen na oblíbený hrad, ale i za kulturou do místního amfiteátru. Často ale místo odstavných parkovišť využívají různá místa na historickém náměstí.

„Je to neúnosné a zatěžující. Lidé tady nerespektují dopravní nařízení a parkují, kde se dá,“ říká Jana Sobotová, která bydlí přímo na historickém náměstí v Lokti. Její slova potvrzuje i další rezidentka paní Marcela. „V době turistické sezony je tady těch aut moc a myslím, že historické reálie tohoto místa ztrácejí tím množstvím aut. Turisté tady kličkují a není se kam hnout.“

Návrh podoby informačních cedulí

Náměstí pod hradem patří mezi nejkritičtější místa v parkování. Lidé nechávají svá auta například i podél historické kašny, říká starosta Petr Adamec.

„Problém je ten, že na náměstí nejsou vymezené přesné plochy, které jsou určeny k parkování a tím pádem návštěvníci města, ale i rezidenti parkují, kde se dá. To se ale týká i okolních ulic. Tím, že jsme zvýšili poplatek za parkování na náměstí, tak jsme přesunuli turisty do dalších částí.“

Kvůli nepřehledné situaci na náměstí město připravuje rozdělení plochy na parkovací zóny. „Představu máme a řešíme jí s dopravními inženýry. Část náměstí by měla být určena pouze pro rezidenty a zbylá část bude určena pro návštěvníky města,“ slibuje Adamec.

Radnice chce ještě v letošním roce nainstalovat nový informační systém, který by měl návštěvníky směrovat na odstavná parkoviště.

Mapa s rozmístěním jednotlivých informačních cedulí

„Návrh informačního systému řeší veškeré příjezdové komunikace do města včetně rozmístění jednotlivých cedulí s tím, že zatím dvě budou aktivní a budou zobrazovat počet volných míst na náměstí. Do budoucna bychom chtěli tento systém rozšířit, ale je to samozřejmě otázka financí,“ tvrdí Adamec.

Turisty a návštěvníky kulturních akcí by měly nové cedule navést primárně na odstavnou plochu ve Sportovní ulici.

„Plocha se nachází za fotbalovým hřištěm s tím, že příjezd na ní nejméně obtěžuje obyvatele města. Samozřejmě zátěž je tam vždy. I přesto, že to na mapě tak nevypadá, tak docházková vzdálenost do centra je 10 minut,“ dodává starosta Petr Adamec.

Aby město předešlo dopravním kolapsů, spolupracuje v současnosti s Policií České republiky. A to především při víkendových akcích, kdy hlídky pomáhají usměrňovat neukázněné řidiče.

autoři: Ivana Sedláčková , Radim Jehlík | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio