Loket na Sokolovsku chce vyřešit problém s parkováním v historickém centru

12. červenec 2019 12:00

Víc turistů, víc aut. To je problém, který trápí Loket na Sokolovsku. Z historického centra se totiž v posledních letech stalo parkoviště. Bezohlední turisté nechávají své automobily na neoznačených místech nebo dokonce i na chodnících.

„Problém, který nebyl řešen, dosáhl toho rozměru, že se dnes z historického náměstí stalo parkoviště. Má to několik negativních vlivů. Není to esteticky pěkné a má to i nepříznivý vliv na místní, kteří nemají kde parkovat,“ řekl starosta Petr Adamec. Kromě toho, že jsou zaplněná všechna vyhrazená parkovací stání na náměstí, nechávají turisté svá vozidla i mimo tyto plochy, například v těsné blízkosti historické kašny.

Radnice nechala vytvořit dvě studie, které by problém s parkováním v centru města měly vyřešit. „Na základě spolupráce s Českým vysokým učením technickým nechali zpracovat studentské práce, které řeší prostor před mostem a náměstí. Jsou tam navrženy architektonické úpravy tak, aby se postupem času centrum zbavilo aut turistů,“ vysvětlil Adamec.

Místo čerpací stanice náměstí

Právě v prostoru před mostem, kde je dnes benzinová čerpací stanice a autobusové zastávky, by mělo vzniknout malé náměstí, které turistům nabídne veškeré zázemí. Tedy parkovací plochy, sociální zařízení i občerstvení. Podle studie by součástí zůstal autobusový terminál, získal by ale moderní vzhled.

Vizualizace nového autobusového nádraží

Plánované úpravy náměstí můžou z hlediska rozsahu i financování trvat několik let. Město chce ale situaci částečně vyřešit už teď. „Povolíme zde parkování pouze držitelům parkovacích karet, což jsou místní a zaměstnanci, případně majitelé provozoven. Chtěli bychom zavést systém, který by sledoval obsazenost parkovacích ploch,“ dodal Petr Adamec.

V současnosti může na historickém náměstí a v přilehlých ulicích parkovat až 150 osobních aut. Do budoucna by chtěla radnice toto číslo snížit zhruba na polovinu.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio