Listerie: Bakterie v potravinách, která může i zabíjet

23. březen 2021

Listerióza je bakteriální onemocnění z kontaminovaných potravin. Na rozdíl od mnohem známější salmonelózy postihuje podstatně méně lidí. Průběh nemoci ale může být velmi vážný až fatální. Hlavně u seniorů, těhotných žen a lidí s oslabenou imunitou, například po transplantacích.

U zdravých dospělých může onemocnění proběhnout zcela bezpříznakově. Ale typicky jde o průběh podobný chřipce, který je doprovázený bolestmi břicha, pocitem na zvracení nebo průjmem. Může ale také dojít k postižení mízních uzlin (podobnost s mononukleózou) nebo ke kožním projevům – vyrážce spojené s horečkou.

U závažných případů dochází k postižení nervového systému, meningitidě (zápal mozkových blan), sepsi až k úmrtí. Těžký průběh hrozí hlavně u dětí a seniorů, ale také u osob s oslabenou obranyschopností, např. u pacientů po transplantaci, onkologicky nemocných, nebo u lidí s chronickou chorobou jater či ledvin.

MUDr. Miroslav Šuta

Ročně je v Evropě hlášeno několik tisíc případů listeriózy, z toho v České republice se jedná o desítky onemocnění za rok. Nejčastěji je nemoc hlášena u seniorů, u kterých má také nejtěžší průběh. U lidí starších 64 let činí smrtnost více než 15 %. A onemocní-li člověk starší 84 let, má bohužel téměř čtvrtinovou pravděpodobnost, že zemře.

Příčina nemoci a inkubační doba

Nemoc způsobuje bakterie objevená ve 20. letech minulého století zvaná Listeria monocytogenes. Běžně se vyskytuje v půdě a ve vodě, bývá také součástí střevního mikrobiomu zvířat. Nicméně se bakterie běžně vyskytují i ve střevě některých lidí. Odborníci odhadují, že je má v těle zhruba každý dvacátý člověk.

Nejčastější cestou nákazy je konzumace kontaminovaných potravin, které nebyly dostatečně tepelně zpracovány. Může jít o infikované mléko, měkké zrající sýry s plísňovými kulturami (např. typu camembert, brie, gorgonzola), syrové ryby a mořské plody, syrová vejce a další tepelně neupravené potraviny jako listová a mražená zelenina nebo syrové maso.

K nákaze ale může dojít také prostřednictvím dýchacího ústrojí nebo oční spojivky, stejně tak i porušenou kůží, např. v případě profesionálních onemocnění veterinářů nebo řezníků.

Pozor na těhotenské chutě!

Zvýšené opatrnosti by měly dbát ženy během těhotenství. Ačkoli je určitá fáze těhotenství spojená se změnou chutí, lékaři nastávajícím matkám doporučují vyhnout se konzumaci měkkých či zrajících sýrů, nepasterovaného mléka, ale také opakovaně ohřívaných potravin. Listerióza během těhotenství totiž může vést k přenosu infekce přes placentu na vyvíjející se plod. V případě nákazy v časných stádiích gravidity dochází k potratu. Infekce v pozdějších fázích těhotenství může vést k porodu mrtvého plodu nebo těžce postiženého dítěte.

Inkubace a léčba listeriózy

Inkubační doba mezi nakažením a projevy nemoci se pohybuje od několika dní až po několik týdnů, přičemž obvykle trvá 2 až 3 týdny. To může stěžovat stanovení diagnózy a odhalení příčiny onemocnění.

Čtěte také

Bakterie, jež způsobuje listeriózu, je naštěstí citlivá na antibiotika, která jsou cílenou terapií této choroby. Nicméně u nemocného člověka přetrvává nakažlivost po dobu vylučování bakterie ve stolici, což může trvat i několik měsíců.

Prevence

Proti listerióze neexistuje vakcína, a tak jedinou možností, jak se bránit nákaze, zůstává dodržování hygieny při manipulaci s potravinami. Lékaři a hygienici doporučují řídit se následujícími doporučeními:

  • Důkladná tepelná úprava potravin živočišného původu, včetně pasterizace mléka.

  • Řádné omývání syrového ovoce a zeleniny před jídlem.

  • Důsledné mytí rukou před jídlem a veškerého kuchyňského nádobí.

  • Oddělené skladování syrového masa od hotových potravin k omezení rizika sekundární kontaminace.

  • Dodržování pokynů, které uvádějí výrobci potravin na obalech.

autoři: Miroslav Šuta , Vladimír Šťovíček | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.