Lions club Plzeň city pomáhá druhým už 30 let, k oslavě vznikla výstava

30. září 2022 13:26, aktualizováno

Plzeňský Lions club Plzeň city letos slaví 30 let své existence. O jeho projektech informuje v těchto dnech výstava v Mázhausu plzeňské radnice, která je přístupná do 17. října.

Před 30 lety se 14 mužů z Plzně rozhodlo pomáhat společně druhým lidem. Lékaři, učitelé a vědci založili mužský Lions club Plzeň city. Na nové výstavě v Mázhausu plzeňské radnice se dozvíte mimo jiné i to, že většina výdělku z akcí, které club pořádá, jde na pomoc plzeňskému Tyfloservisu. To je organizace pro slabozraké a nevidomé lidi, která jim i díky těmto darům může pořizovat moderní pomůcky.

Klub předal Tyfloservisu už kolem 2 milionů

Pomůcky pro nevidomé Tyfloservis pořizuje z dotací nebo sponzorů. Jedním z nich je Lions club Plzeň city. „Na radu kolegů z Německa jsme se začali zabývat otázkou prodeje svařeného vína v předvánočním období. Tím jsme získali určité finance, které jsme použili pro Tyfloservis,“ sdělil jeden ze zakládajících členů Lions clubu Plzeň city František Lošan. Za 30 let předal klub Tyfloservisu kolem 2 milionů korun.

Kromě prodeje svařeného vína se Lions club spojil i s plzeňskou konzervatoří, se kterou pořádali už 13 hudebních matiné, na kterých se sjíždí slabozrací a nevidomí nejen z Plzně. „Nejen že vyslechnou krásnou muziku, ale i si povídají a předávají si zkušenosti,“ konstatoval František Lošan.

Za dobu existence klubu se v něm vystřídalo 50 lidí a dnes má 25 členů. Členové klubu vidí smysl v pomáhání druhým. Klub si i do budoucna chce zachovat své cíle a finanční výdělek chce stále předávat Tyfloservisu.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio