Lionel Richie: Hello

24. březen 2020

Americký zpěvák a skladatel Lionel Richie, autor krásných balad, u nás příliš známý není. Jedna skladba, kterou složil a nazpíval, však vešla do hudební historie i u nás.

Vzájemné ovlivňování a opylování různých hudebních stylů je dnes běžnou záležitostí. Obvyklé to vždy bylo mezi populární hudbou a soulem. Lionel Richie nebyl progresivním muzikantem, ale co do skladatelského a pěveckého umu stojí rozhodně za povšimnutí, ať jako člen skupiny The Commodores, jako sólista nebo tvůrce hitů pro jiné interprety.

Jeho hudební dráha jakoby vycházela z názvu písničky Beatles Long and Winding Road – Dlouhá a klikatá cesta. Jeho rodiče, kterými byli penzionovaný armádní kapitán a učitelka, z něho chtěli mít duchovního. Velké nadšení to u mladého Lionela nevyvolalo, ale alespoň se stal členem kostelního sboru.

Když mu ale strýc koupil saxofon a ve škole se setkal s hudebními nadšenci, se kterými založil kapelu The Commodores, bylo rozhodnuto. V roce 1985 zkomponoval s Michaelem Jacksonem skladbu We Are The World. A skladba Hello se právě na sklonku zimy 1984 hrála ve všech rádiích. Video k této skladbě bylo v následujícím roce oceněno jako nejlepší a psalo se o něm, jako o nejdojemnějším v historii.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.