Linecké medové koláčky

Tento recept je starý možná víc jak 150 let. Koláčky můžeme plnit různými krémy nebo marmeládami. Nemusíme je ale ani slepovat. Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme třeba mandlí. Záleží na fantazii a možnostech. Ovšem plněné uvedeným krémem, jsou prakticky nepřekonatelné.

Ingredience
  • Na těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 200 g práškového cukru
  • 200 g másla
  • 100 g tekutého medu
  • 1 vejce
  • 1 kávová lžička jedlé sody
  • 1 citron
  •  
  • Na krém:
  • 250 g změklého másla
  • 3 natvrdo vařené žloutky
  • 100 g práškového cukru
  • 3 lžíce rumu
  • 3 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • čokoládová poleva

Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme půl hodiny v chladu odpočinout. Potom ho vyválíme na tloušťku cca 3 mm a vykrajujeme kolečka o průměru cca 3 cm. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zrůžovění. Vychladlá kolečka slepujeme k sobě krémem a poléváme čokoládou. Zdobíme podle své fantazie. Doba potřebná k rozležení je asi 5 dní.

Příprava krému: Natvrdo vařené žloutky nastrouháme a společně s cukrem a máslem našleháme do pěny. Pak přidáme kondenzované mléko, rum a mleté ořechy. Vše smícháme a máme krém připravený k plnění.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň