Lidové divadlo v Nepomuku a jeho okolí

7. únor 2019

Lidové divadlo v Nepomuku a jeho okolí má bohatou tradici. Tak jako v jiných obcích i zde se objevovaly kočovné společnosti, potulní komedianti. Na Nepomucku to byly rodiny Kočků a Flachsů. A pak přijel drkotavý komediantský vůz Matěje Kopeckého, vůz, který se stal skutečným „Národním“ divadlem…

Syn Matěje Kopeckého Josef hrál v Nepomuku kolem roku 1840. Ale nepředstavitelná bída ho donutila k tomu, aby prodal poslední peřinu na zaplacení daně státu. Jinak mu hrozila ztráta loutkářské koncese.

V samotné Plzni ještě sešněrované historickými hradbami založil v té době profesor Josef Vojtěch Sedláček skupinu tak zvaných „Diletantů“. Tehdy se jim tak říkalo, že jsou to herci z libosti, protože se stali prvními průkopníky lidového herectví. Spolek „Nepomuckých diletantů“ zde existoval už před rokem 1848, ale hrál pouze v němčině.

Velký rozmach všech „diletantských“ souborů nastal po převratném roku 1848. Hrály se veselé české hry, často jednoaktovky a frašky. Je až neuvěřitelné, kolik titulů divadelních her se v Nepomuku objevilo koncem 19. století. Titul, který se svým dějem vázal ke kraji pod Zelenou Horou, s názvem „Loupežníci z Chlumu“ připomínal zdejší loupežnické řemeslo skoro po dvě staletí.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.