Lidem se špatně dýchá i v Karlových Varech. Smogová situace zatím vyhlášena nebyla

24. leden 2013

Lidi v České republice trápí špatné ovzduší. V některých krajích už byla vyhlášená smogová situace. Rozptylové podmínky jsou zhoršené i v Karlovarském kraji. Výstraha zde ale zatím neplatí.

Inverze a vzduch téměř bez hnutí - tak to v současné době vypadá v Karlových Varech. Situace v Chebu a Sokolově se naopak už podstatně zlepšila. „K večeru mě bolí hlava, špatně se mi dýchá,“ popisuje jeden z obyvatel Karlových Varů. „Ráno je to horší, od odpoledne je to už lepší,“ doplňuje ho další z místních.

Hlavně starší lidé a nemocní by měli být kvůli zhoršené kvalitě ovzduší v regionu opatrní a raději nevycházet ven.

V Karlových Varech je průměrný 24hodinový limit, který je u polétavého prachu 50 mikrogramů na krychlový metr vzduchu, překročen už téměř třikrát. Přesto zatím smogová situace v regionu neplatí. Situace se podle Jany Pavlíkové z krajského úřadu ale může během krátké chvíle rapidně změnit.

„V Karlovarském kraji trvá zhoršená kvalita ovzduší už nejméně tři dny. Zatím smogová situace nenastala. Ta nastává, pokud dva po sobě jdoucí dny překročí 24hodinové koncentrace limity 100 mikrogramů na metr krychlový prachových částic,“ vysvětluje.

Čtěte také

Podle Radka Tomšů z Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem taková situace v zimním období prakticky není ničím výjimečná: „Zimní období je tradičně horší z hlediska koncentrací prachu. Tvoří se časté inverze a také promíchávání vzduchových hmot bývá často velmi malé.“

Spustit audio