Lidé v Karlových Varech protestovali proti uzavření letního kina

Zhruba stovka lidí se 1. dubna 2019 sešla před karlovarským magistrátem, aby protestovala proti záměru města už letos neotevřít letní kino. 

Podle vedení města by náklady na rekonstrukci dosáhly několika milionů korun, přičemž kino nepřiláká dost diváků. „Pokud by tam byl dobrý program, tak si myslím, že tam lidi přijdou,“ řekl jeden z pořadatelů protestu Bedřich Ziegler. Shromážděné podpořil i hudebník Ladislav Gerendáš. Jak řekl, pokud se obyvatele města nepostaví proti, Karlovy Vary přijdou o další místo, které k jejich historii patří.

Minimální zájem o prohlídku odpovídá i zájmu obyvatel o letní kino, tvrdí primátorka Karlových Varů

Letní kino Karlovy Vary (ilustrační foto)

Oprava karlovarského letního kina tak, aby mohlo kvalitně sloužit, by stála miliony korun. Odhaduje to vedení města, které pozvalo veřejnost na prohlídku areálu.

Náměstek primátorky Petr Bursík minulý týden při veřejné prohlídce letního kina uvedl, že aby kino mohlo promítat, potřebovalo by digitální technologii a ta by stála asi pět milionů korun.

Proti tomuto názoru vystoupil bývalý promítač z karlovarského letního kina Karel Vokurka. „Digitální promítání tam bylo už poslední tři ročníky filmového festivalu. Loni všechny tři filmy běžely z digitální promítačky. A ta se dá dnes relativně levně pronajmout,“ řekl a dodal, že technické zázemí je na to v kině připraveno. Opoziční zastupitel Jindřich Čermák uvedl, že digitální promítačka k zapůjčení v Karlových Varech dokonce je, a to v hotelu Thermal. „Jenže se na léto půjčuje do Boskovic na Moravě,“ uvedl.

Proti uzavření letního kina podepisují lidé petici. Podle organizátorů se k ní připojilo už zhruba 1200 lidí, včetně těch, kteří ji podepsali elektronicky na internetu.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio