Lidé se můžou podílet na změně parkování na pěti vybraných místech v Liberci. Stačí vyplnit dotazník a pocitovou mapu

16. říjen 2023 15:48

Liberecká radnice zjišťuje, jak se lidem parkuje na velkých sídlištích. Většina jich vznikala v 70. letech minulého století. Stavěly se tehdy i parkoviště, která v té době dostačovala. To už ale neplatí. Mnoho rodin vlastní dvě i více aut, která se už mezi panelové domy nevejdou.

Dotazník ke spokojenosti s parkováním a pocitová mapa je na webu města. Vyplňovat obojí je možné do pátku 20. října 2023. Dotazník je primárně určený pro obyvatele pěti sídlišť, kterých se parkování týká, zapojit se ale podle mluvčí liberecké radnice Jany Kodymové můžou všichni Liberečané.

Zájemci budou v dotazníku odpovídat na sedm otázek; například jaké nedostatky v oblasti parkování na konkrétním sídlišti dotazovaný vnímá, tedy jestli nemůže najít místo na zaparkování večer v pracovních dnech, nebo o víkendu. Další otázka míří na změnu systému parkování; jestli zajistit větší kapacity parkování, zavést zpoplatnění, nebo vznik parkovacích zón. Dotazovaný by měl také odpovědět na otázku, kolik vlastní domácnost automobilů a kolik jich využívá.

Vedení Liberce řeší problematické parkování na sídlištích dlouhodobě. V roce 2022 mělo vedení radnice v plánu zjednosměrnit některé ulice na sídlišti v Ruprechticích u panelového domu nazývaného Hokejka a tím získat nová parkovací místa. Narazilo ale na odpor obyvatel a od nápadu nakonec ustoupilo.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související