Lidé na Chebsku pocítili další zemětřesení. Záchvěvy měly sílu až 3,4 stupně

23. květen 2018 15:25

Další otřesy pocítili v úterý večer lidé na Chebsku i v okolí. Proti otřesům z noci z pondělí na úterý byly ale slabší. Nejsilnější záchvěvy vyhodnotily automatické měřicí systémy na sílu 3,4, vyplývá z údajů měřicích stanic.

Nejsilnější otřes přišel opět kolem půlnoci a jeho epicentrum bylo nedaleko Nového Kostela. Svědci otřesů na webu Evropsko-středozemního seismologického centra (EMSC) opět popisují znatelné dunění a chvění. Ve srovnání s pondělním otřesem bylo ale podle nich výrazně slabší. V úterý večer bylo otřesů, které přesáhly magnitudo tři, hned několik.

„Jedná se o zemětřesnou činnost, která je pro tuto oblast charakteristická. Zemětřesné roje sestávají z velkého množství slabších otřesů, které následují rychle po sobě a odehrávají se na malém prostoru. Mohou trvat od několika dní až po několik měsíců, jako tomu bylo například v roce 2000,“ vysvětluje na stránkách Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR seismoložka Jana Doubravová.

Pondělní otřes, který byl zatím nejsilnější v současném zemětřesném roji, vyhodnotily automatické systémy jako otřes s magnitudem 4,4. Odborníci pak sílu upřesnili na 3,8 stupně.

zdroj: ČTK
Spustit audio