Liberecký kraj bude hostit světový šampionát orientačních běžců. Zúčastní se ho na 300 závodníků ze 40 zemí

11. červen 2021 09:30

Liberecký, Ústecký a Středočeský kraj se podělí o mistrovství světa orientačních běžců.  Šampionát se uskuteční od 3. do 9. července a zúčastní se ho na 300 závodníků. Na podrobnosti se ředitele závodu Jana Picka zeptal sportovní reportér Pavel Petr.

Mistrovství světa v orientačním běhu se v Česku konalo třikrát, naposledy v roce 2008 v Olomouci. Předtím v roce 1991 v Mariánských Lázních a poprvé to bylo v roce 1972 ve Starých Splavech, kam se letošním šampionátem téměř po padesáti letech opět vrací.

„Začínáme v Terezíně v sobotu 3. července. Hned den poté, 4. července, v Doksech v zámeckém parku. Po dni volna, v úterý 6. července, se přesouvá celé dějství do Smržovky, do Jizerských hor. Po dalším dnu volna, čtvrtek a pátek 8. a 9. července, Heřmánky, Dubá, Kokořínsko. To je lokalita pro ty poslední dva závody,“ přiblížil podrobnosti programu mistrovství jeho ředitel Jan Picek.

Mistrovství světa v orientačním běhu se zúčastní na 300 závodníků ze 40 zemí a mezi favority patří i čeští závodníci. Výrazným partnerem sportovní události je Liberecký kraj, který pořadatelům poskytl celkem 1 750 000 korun. Mediálním partnerem akce je také Český rozhlas Liberec.

„Je to největší akce, jaká v orientačních sportech může být. To znamená, že nic většího není, protože orientační běh není olympijský sport. Pouze se účastníme Světových her,“ doplnil Jan Picek.

A kdo z českých i světových běžců patří mezi favority závodu? V jakých disciplínách se bude soutěžit, podle čeho vybírali pořadatelé trasy závodů nebo jak to bude v době koronaviru s diváky? To se dozvíte v přiloženém rozhovoru ředitele šampionátu Jana Picka se sportovním redaktorem Pavlem Petrem. Příjemný poslech.

autoři: Pavel Petr , reČRoL | zdroj: Liberecký kraj; woc2021.cz
Spustit audio

Související