Lhůta pro STK motocyklů se prodloužila

1. říjen 2018 12:21

Od 1. října začíná v České republice platit novela zákona o provozu vozidel na veřejných komunikacích. Jednodušší to díky ní budou mít majitelé motocyklů.

Novela zákona zásadně mění některé dopravní předpisy a přísněji než dosud stanovuje sankce za podvody při takzvaném stáčení tachometrů. Velkou změnu znamená také pro majitele motocyklů – prodlužuje lhůtu návštěvy stanice technické kontroly. Novela zákona stanovuje u nového motocyklu první návštěvu stanice technické kontroly po šesti letech, následné kontroly po čtyřech letech.  Kromě mopedů nemusí na kontrolu emisí ani stroje nad 400 kilo.  

Většina motorkářů považuje změnu za příjemnou. „Myslím si, že motorkářská sezóna je krátká nemůže se toho tolik na stavu motorky změnit,“ vysvětlil jeden z nich. Vedoucí technické stanice na Karlovarsku pan Milan ale s novelou úplně nesouhlasí. Podle něho by měl platit jakýsi kompromis: „Pokud se jedná o motorku do 10 let stáří, je změna dobrá, ale u starších motorek je opotřebování znát.“ Podle něj stárnou na motocyklu pneumatiky, olejové náplně a další velmi důležité součástky. A ne každý motorkář si to plně uvědomuje.

Samostatnou kapitolu tvoří úpravy motocyklů.  Mnohé z nich jsou podle technika špatné a nebezpečné a do běžného provozu nepatří. On sám na motorkách nerad vidí úpravy rámů, nepovolené doplňky a extrémní přestavby. Pod rukama mu prošlo až příliš mnoho motocyklů v nedobrém technickém stavu, a tak zůstává kritikem této změny.

Motorkář Libor nicméně tvrdí, že technické kontroly si určená pravidla často vykládají po svém a motorkáře za nepříliš obvyklé věci prostě šikanují. „Sledují například, jestli jsou stupačky gumové, nebo ocelové s gumou,“ uvedl. Naopak dobré zkušenosti z technických prohlídek má Jirka ze Sokolova: „Myslím si, že technická funguje dobře, že to odhalí všechny nedostatky a nelegální úpravy.“

autoři: Zdeněk Trnka , Michaela Svobodová
Spustit audio