Levandulová marmeláda bude ladit s čokoládovými sušenkami
„Letos byla velikánská úroda jablek, takže určitě se ještě někde ‚potloukají’ nějaká jablka, která jsme nestačili sníst. A jablka a levandule dohromady dělají vynikající marmeládu,“ říká autorka květinových kuchařek Jana Vlková.
Postup přípravy není nijak složitý, marmeládu pak můžeme využít i na vánoční cukroví: „Hodila by se k čokoládovým sušenkám, čokoláda dobře doplní chuťový akord jablek a levandule.“
Suroviny na přibližně 5 skleniček o objemu 150 ml:
1 kg jablek
hrst sušených levandulových květů
300 g krystalového cukru (nebo podle chuti)
Postup:
Jablka zbavíme jádřinců, stopek a bubáků. Nakrájíme, vložíme do kastrolu a zvolna dusíme, dokud se nezačnou rozpadat. Mícháme, aby se jablka nepřipálila, ze stejného důvodu v případě potřeby trochu podlijeme vodou. K téměř rozvařeným jablkům přidáme levanduli a ještě podusíme – jen trochu, levandule by se neměla moc vařit. Potom směs propasírujeme do kastrolu s plochým dnem. Znovu uvedeme do varu, přisypeme cukr, promícháme a ještě asi 5 min. prudce povaříme. Hned plníme do vyvařených sklenic a horké zavíčkujeme.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.