Letošní rok bude pro lázeňská města v Karlovarském kraji zásadní

Slavné lázně Evropy – to je společný název, pod kterým by se letos na seznam světového dědictví UNESCO měla dostat významná evropská lázeňská města. Mezi nimi je i takzvaný západočeský lázeňský trojúhelník, tedy města Karlovy Vary, Mariánské a Františkovy Lázně.

V letošním roce se bude rozhodovat o jejich nominaci na seznam světového dědictví UNESCO. Karlovy Vary, Mariánské a Františkovy Lázně se na zápis připravují od loňského roku, kdy společnou nominaci odevzdala města v Paříži.

O nominaci 11 evropských lázeňských měst bude rozhodovat Výbor světového dědictví UNESCO, který by měl zasedat na přelomu června a července 2020 v Číně. Teď v lednu to také bude přesně jeden rok od odevzdání veškerých podkladů k nominaci, kterého se v Paříži zúčastnili zástupci všech nominovaných měst. Na přípravě těchto podkladů pracovalo víc než 150 odborníků a to téměř 8 let.

Čtěte také

V uplynulém roce se představitelé měst západočeského lázeňského trojúhelníku domluvili na společné strategii a rozvoji jednotlivých oblastí. Mezi nimi je nejdůležitější společná propagace, ale také například řešení infrastruktury v těchto městech. Kromě zajištění parkovacích ploch pro nové návštěvníky, uvažují starostové i o propojení těchto tří lázeňských center novým typem dopravy. To vše je ale pořád ještě v přípravné fázi.

Prvním krokem na cestě za vstupem na seznam světového dědictví bylo úspěšné odevzdání nominačních podkladů. Druhým zásadním momentem pak byla návštěva komisařů z organizace ICOMOS, která je součástí UNESCO, ve všech nominovaných městech. Tito odborníci hodnotili mimo jiné i stav lázní v porovnání s podklady, prezentaci fenoménu lázeňství i architektonické skvosty. Závěry z jejich návštěvy putovaly přímo do Výboru světového dědictví, který bude mít poslední slovo.

Pokud se Slavné lázně Evropy dostanou na seznam UNESCO, bude to už druhý úspěšný zápis v Karlovarském kraji. V roce 2019 se totiž součástí světového dědictví staly Hornické památky v Krušných horách.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související