Letošní počasí přispívá k návratu šťavnatek březnovek

29. březen 2020

Jiřina k jídlu, i tak se někdy lidově říká šťavnatce březnovce. Je to houba vzácnější a v poslední době bylo pro houbaře svátkem ji najít. Podle Zdeňka Hájka, předsedy Mykologického klubu Plzeň, by to letos mohlo být jiné.

„Jak název napovídá, šťavnatka březnovka se objevuje už ve druhé polovině března a sbírat ji můžeme do poloviny dubna, méně často do začátku května. Letos sice v nížinách nebyl žádný sníh, ale je vlhké počasí a nejsou velké noční mrazíky. Půda je promáčená, takže březnovku bychom mohli nacházet více,“ říká mykolog.

V mládí roste pod zemí

Šťavnatka březnovka nejdřív roste pod zemí. „Při procházce lesem můžeme pozorovat v jehličí s mechem takové hranaté útvary. Jak březnovka narůstá a proklubává se, hromádka země pukne a někdy už můžeme vidět i bělavý klobouček. Když houba ještě povyroste, mění barvu na tmavší, bílohnědou, šedou až šedočernou. Polokulovitý, později rozložený masitý klobouk se zvlněným okrajem dosahuje velikosti až 12 cm. Lupeny jsou zespodu bělavé nebo šedavé a řidší. Třeň bývá vysoký kolem 6, silný asi 4 cm a většinou pokroucený, což je způsobeno tím, jak se březnovka prodírala na povrch. Uvnitř je celá houba také bělavá a má sladce medovou vůni,“ popisuje šťavnatku březnovku Zdeněk Hájek.

Kde březnovku hledat

Obvykle se šťavnatky březnovky vyskytují v malých trsech, v borových, smrkových i smíšených lesích v místech, kde je silná vrstva jehličí promíchaná s mechem. „Před časem bývaly na Plzeňsku všude kolem Radyně a pod Krkavcem, v uplynulých letech spíš jen na jih od Plzně. Letos by se mohly vrátit na tradiční místa,“ myslí si předseda Mykologického klubu Plzeň Zdeněk Hájek.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio