Letos naposledy mohou zájemci navštívit muzeum v Kyselce

29. říjen 2019 07:20

Konec turistické sezóny očekávají i v Muzeu stáčení minerálních vod v Kyselce u Karlových Varů. Zároveň se ale ještě chystá poslední komentovaná prohlídka Kyselky, která seznamuje návštěvníky s příběhem bývalého lázeňského města a podnikatelem Mattonim.

Na konec letošní návštěvnické sezóny Muzeum Mattoni v západočeské Kyselce připravilo výstavu, která doplnila stálou expozici. Tato výstava v letošním roce přilákala sedm tisíc návštěvníků.

Muzeum umístěné v bývalé stáčírně minerální vody ukazuje návštěvníkům řadu dobových dokumentů i historických lahví. Nová výstava Švihák Lázeňský navíc přibližuje prostřednictvím šesti instalací figurín, rekvizit a fotografií procedury, které byly spjaté s lázněmi v Kyselce v polovině 19. století. Těmi byly hlavně vodoléčba, pitná a pohybová kúra.

Na prohlédnutí expozice mají zájemci čas do konce měsíce; letošní sezónu správa muzea v Kyselce definitivně uzavře 31. října v 17 hodin.

Ještě není úplný konec.  Připravena je zajímavá tematická prohlídka

Na zájemce v Kyselce ještě čeká poslední z řady komentovaných prohlídek s názvem S Mattonim po Kyselce. Jedná se o sedmdesátiminutovou prohlídku Kyselky, která seznamuje návštěvníky s historií bývalého lázeňského města a osobností Heindricha Mattoniho. Připomíná i místa, kde byl natáčený seriál Já, Mattoni. Součástí prohlídky je také ochutnávka veřejně přístupného Ottova pramene. Poslední letošní procházka se uskuteční 2. listopadu.

Ti, kteří nestihnou navštívit muzeum před jeho uzavřením, se mohou alespoň projít po stezkách v okolí Kyselky a v lázeňském parku, jsou totiž přístupné celoročně.

Například Mattoniho stezka s názvem Po stopách skřítků nabízí procházku po bývalých promenádních cestách s obnovenými altány a vyhlídkami. Stezka je doplněna o nové informační tabule, které obsahují vyprávění pamětníků i pracovníků Mattoniho muzea. U něj se také nachází poslední zastavení stezky.

Při procházce okolními lesy je možné také navštívit rozhlednu Bučina, kterou nechal postavit Heinrich Mattoni v roce 1880.

Nová sezona začne zase na jaře 2020.

autor: Jitka Čmoková | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio