Léto ve znamení mláďat - 106 narozených mláďat od začátku prázdnin

16. srpen 2006

Zvířata v Zoo Dvůr Králové se letos rozhodla vyvrátit pověru, že rození mláďat je typické pouze pro jaro. K velké radosti návštěvníků jsou mláďata skutečně všude, kam se podívají. Situace se mění ze dne na den, takže např. průvodci Večerního safari, kteří popisují skupiny zvířat v jedoucím safaribusu podél letních afrických výběhů, raději sami před první jízdou objíždějí výběhy na kole, aby věděli, co je kde nového.

Ale dejme slovo číslům: od prvního července do neděle 13.8. se v zoo narodilo (či vyklubalo) 37 savců (převážně velkých kopytníků), 39 ptáků a 30 plazů. Zoo Dvůr Králové si tak nenechá ujít světový primát např. v chovu žiraf - v současné době je zde největší stádo na světě, za poslední měsíc se narodilo 5 mláďat, z toho 3 žirafy síťované a 2 žirafy Rothschildovy. Jako poslední se narodila matce Ince a otci Dhaifovi samička pojmenovaná po národním africkém parku Ituri. (Jediném místě na světě, kde žijí v přírodě pralesní žirafy okapi.) Ituri se stala celkem 198. žirafou narozenou v Zoo Dvůr Králové, dvoustou narozenou žirafu očekávají chovatelé ještě do konce letošního roku.

Léto mláďat v Zoo Dvůr Králové

V květnu a červnu se rodila mláďata zeber Hartmanové a zeber damarských, nyní se začala rodit mláďata největších zeber Grévyho. Těch se v posledních dnech narodilo celkem devět, z toho 4 samečkové a 5 samiček. První hříbátko přišlo na svět 14.7., zatím poslední hříbátko se narodilo v sobotu 12.8. otci Ernestovi a matce Aroe. Vlastní jméno zatím hřebeček, který je celkem 210. narozenou zebrou Grévyho v Zoo Dvůr Králové, nedostal.

Léto mláďat v Zoo Dvůr Králové

Buvolům kaferským, které zoo již několik let vyváží zpět do Afriky, se zatím narodilo jedno mládě, o to je však vzácnější. Sameček Emerson se narodil 9.7. matce Evitě a samci Arnovi. Po porodu vážil cca 35 kg, až vyroste bude vážit téměř 1 tunu jako jeho otec. Dále se narodila mláďata různých afrických antilop jako je kudu velký (antilopa známá zejména díky knize Ernesta Hemingwaye Zelené pahorky africké), bahnivec horský nebo sitatunga.

Kromě mláďat kopytníků přitahují pozornost návštěvníků i mláďata nejbližších příbuzných slonu - damanů kapských, kteří se narodili 30.7., a 2 mláďata aguti zlatých, zajímavých jihoamerických hlodavců. Aguti se narodili 29.7. a dostali jména známá příznivcům Harryho Pottera - Harry a Hermiona.

V odchovně mláďat v pavilonu Ptačí svět mohou návštěvníci sledovat krmení uměle odchovaných tenkozobců opačných a koroptví korunkatých. Na hnízdech v tomtéž paviloně odchovávají rodiče např. kolpíky africké, čírky černoskvrné, čírky modrozobé, nebo poláky malé.

Ve velké průchozí voliéře je na hnízdě mládě kladivouše afrického. Tento brodivý pták velmi svérázného vzhledu (připomíná zvláštní volavku) si staví z větví a bláta hnízda ve tvaru koule, které mohou mít až 1,5 m v průměru. Zoo Dvůr Králové je chová od roku 2003. V loňském roce se je podařilo prvně rozmnožit, vylíhla se 2 mláďata, v letošním roce zatím jedno mládě.

Ke vzácným ptačím druhům patří také majny Rothschildovy, v přírodě ohrožené vyhubením. Zoo Dvůr Králové je opakovaně úspěšně rozmnožuje, poslední mládě se vylíhlo 19.7. 2006 a včera poprvé vylétlo z hnízda.

Na závěr nesmíme zapomenout na plazy. 9.7. se vyklubalo (po dvou měsících) z vajíček Cecilky, samice krajty tmavé, 29 malých krajt, které už se dvakrát svlékly.

autor: JMys
Spustit audio