Léto upřímné

19. červen 2002

Sobotní bouřka přišla jako ze scénáře napsaného Očistou. Všechna ta vzdušná, voňavá elektřina, všechna ta teplá a měkká voda, všechny ty zázraky jako by čekaly na příležitost, ukázat krásu přicházejícího léta. Venku ani živáčka, všichni voliči už doma, všichni nevoliči na chalupách, na dovolených, v hospodách a kdekoliv, kde není třeba mít názor. Krásná bouřka to byla a krásně si to letošní léto vyzkoušelo. Bouřky vůbec neplýtvají energií, to se jen malověrným opatrnicky zdá, protože sami bez náboje, nejsou výboje schopni. Bouřka budiž pochválena, konstatuje v úvodu fejetonu Jiří Tomáš Blažek.

Když jsem byl malý, bouřek jsem se dost bál. Nebál bych se, asi, kdyby se tolik nebála babička a kdyby se tolik nebál děda. Babička bouřky kvůli tomu, aby neuhodilo do domu, děda kvůli tomu, aby neuhodilo do televize Ametyst. Vypínal jí proto dlouho hned při prvním zahřměním, ale jak byl starší, tak už i podle předpovědi počasí. Někdy to nevyšlo a bouřka vůbec nepřišla, ale na to děda říkal, že je lepší vypnout Ametyst raději třikrát zbytečně, než ho jednou nechat shořet. Babička se ze všeho bouřkového nejvíc bála kulového blesku. Ty snad už dneska ani nejsou, nebo je jich v bouřkové produkci tak málo, že na tornáda nastaveným novinářům nestojí za zmínku. Spíš ale asi nejsou, protože podle vyprávění babičky umí takový kulový blesk věci, které by novináře potěšily.

Kulový blesk, říkala babička, vleze do kuchyně kudy si umane. To za prvé. Za druhé: když je milosrdný, shází jenom obrázky ze stěn, ale když to je blesk o kterém mluví babička, rozbije všechno v kuchyni na padrť a ve finále udělá díru do stropu, když výjimečně pouze do stěny pod oknem. Lidem většinou jinak neubližuje, ale to mohli potvrdit jenom ti, kteří jeho návštěvu přežili. Většinou se pomalu plíží při kuchyňských stěnách a proto je nutné odstavit Ametyst aspoň metr od zdi. Někdy se tak blesk plíží celé minuty, jako by si přítomnost lidí a obrázků užíval. Kulový blesk, tak to vypadalo a pro mě stále tak platí, má rozum. Určitě jste postřehli, a já jsem to pochopil už jako capart, že kulový blesk navštěvuje zásadně a výhradně jenom kuchyně. Protože tam jsou většinou lidé. A tak co by se bez jakékoliv publicity koulel v obýváku, kde nebyli ani lidé, ani televizor Ametyst, no ne?

Logo

Vzpomněl jsem si na to, když jsem slyšel všechny ty hromy a blesky z povolebních debat hned v neděli. Ani jeden nebyl kulový. Neodehrávalo se to totiž v kuchyni a bylo to přímo v televizi, což by děda nevydržel. Přestože to bylo bez náboje, výbojů dost na konstatování, že tohle plýtvání energií bylo. Protože skutečná bouřka, voňavá elektřinou a teplá měkkou vodou, tu píše Očista, která s těmito volbami neměla vůbec nic společného. Zatím. Bohužel. Ale léto budiž, zatím jako jediné z účinkujících, pochváleno předem....

Spustit audio