Letiště v Karlových Varech omezilo provoz. Poslední linka odletěla dnes

13. březen 2020 14:00

Opatření zavedená vládou ve stavu nouze se dotknou také menších mezinárodních letišť v zemi. Komerční přeshraniční lety mohou od soboty využívat jen Letiště Václava Havla v Praze. Vedení karlovarského letiště proto přijde o svou jedinou pravidelnou linku a obává se těžkých ekonomických dopadů.

Do a z Karlových Varů létá v současné době jediná pravidelná linka, a to na moskevské letiště Vnukovo, která se v poslední době i rozšiřovala. „Pro nás to bude znamenat výpadek asi 7 500 cestujících měsíčně a asi 1,5 milionu korun za měsíc," řekl ředitel Letiště Karlovy Vary Jiří Pos.

Letiště podle něj jedná alespoň o možnosti, aby letadlo přistávalo v Praze, ale cestující mohli dál pokračovat autobusem do Karlových Varů. „Jde nám o to, aby linka úplně nezanikla," uvedl Pos

Letiště Karlovy Vary, které patří Karlovarskému kraji, odbavilo loni 62 434 cestujících, což byl nárůst přes 43 procenta oproti roku 2018. Je za tím spolupráce s leteckou společností Pobeda, která provozuje pravidelnou linku mezi letištěm Vnukovo v Moskvě a Karlovými Vary.

Náměstek hejtmana Martin Hurajčík nedávno řekl, že Pobeda letos plánuje další navýšení kapacit na čtyři až pět frekvencí celoročně. Nyní je v ohrožení nejen navýšení, ale i linka jako taková.

O zbývající dvě linky od soboty přijde také letiště v Brně. Vedení letiště v Pardubicích bude o situaci jednat v pondělí.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio