Lesní palouk u Svitav zdobí unikátní památník věnovaný včelám

20. květen 2014
Česko – země neznámá

Svitavy na Pardubicku mají unikátní památník. Nejde ovšem o žádnou stavbu připomínající hrdiny či historickou událost. Jde o místo, které dokládá, že se místní včelaři věnovali chovu včelích matek. Stojí na palouku uprostřed lesa.

Na místě dnešního památníku v rekreační lokalitě Brand měli začátkem minulého století původní němečtí včelaři zřízenu oplozovací stanici včelích matek. Na lesní louce byl umístěn dřevěný včelín, v jehož okolí bývaly během sezóny rozmístěny malé úlky – oplodňáčky, používané při umělém chovu včelích matek, které se do této lokality vozily za kvalitním oplodněním.

Pískovcový kámen, ale i zchátralá studna, která se nyní pyšní rumpálem, prošly loni zásadní rekonstrukcí. Zbytek původní louky je upravený a doplněný o několik exponátů včelích úlů využívaných v průběhu minulého století. V místě, kde stávala oplozovací stanice, byl vybudován atypický dřevěný altán.

Památník včelích matek

O původním pískovcovém kameni, který na místě zůstal, se ví, že ho v roce 1932 nechal postavit ředitel odborné školy tkalcovské a učitel na odborné škole pro ženská povolání Franz Thomas. Kámen včelích královen je výsledkem spojení včelařů ze Svitav, Lačnova, Skleného a Vendolí, jejichž jména byla na kameni uvedena.

Památník včelích matek by v budoucnu určitě neměl v lese osiřet. Obce mikroregionu Svitavska mají totiž v plánu vychovávat na netradičním místě další generace včelařů.

Zdejší oblast je pro turisty zajímavá i díky území svitavských rybníků a prameništi řeky Svitavy. V prodlouženém úseku dlouhém jeden a půl kilometru se nachází celkem šest zastavení vybavených naučnými informačními tabulemi a interaktivními prvky.

autor: PAV
Spustit audio