Lesní hřbitov Bradlo u Kamenice nad Lipou patří údajně k nejkrásnějším ve střední Evropě

30. srpen 2020

Na okraji Kamenice nad Lipou na Vysočině se nachází kopec, který se jmenuje Bradlo. A na něm se rozprostírá lesní hřbitov. Říká se, že patří k nejkrásnějším ve střední Evropě. Jeho romantiku umocňuje starý přístup křížovou cestou.

„Marie Terezie z Golčů objednala patnáct pomníků u kameníka v Jindřichově Hradci a nechala je postavit na kopec Kalvárie,“ říká kamenický regionální spisovatel Petr Valeš. Po napoleonských válkách, na začátku 19. století se křížová cesta přestěhovala na kopec Bradlo. Důvody známé nejsou. Zajímavé je, že na barokních podstavcích jsou moderní emailové obrazy. „Ty dělal Roman Brikcín. Někteří lidé jsou z toho nadšení, jiní jsou proti tomu,“ říká průvodce. Pravda je, že původní obrazy byly už značně poškozené.

Hřbitov na Bradle teď slouží Kamenici nad Lipou a původní přístup křížovou cestou už není příliš využívaný. Od nové obřadní síně vede na vrchol asfaltová cesta. Přesto stojí za to vyšlapat kopec postaru a k bráně dojít po prošlapaných, mechem obrostlých schodech. „Tudy se původně nosily rakve,“ dodává Petr Valeš.

Brána bradelského hřbitova

Hned za branou se nachází několik menších hrobů. Průvodce upozorňuje, že patří dětem. Dominantou hřbitova je kaple svaté Máří Magdaleny se šindelovou střechou a zvonicí. Petr Valeš ukazuje na okénko u země. Chodba za ním se zvláštně stáčí. „Dole je hrobka Geymüllerů. Abychom jim nekoukali na rakve, koukáme do zdi, která se stáčí,“ vysvětluje.

Na bradelském hřbitově je pochovaný Stanislav Provázek. Text na náhrobku říká, že to byl šlechtic, který byl profesorem hamburského ústavu pro bádání o nemocech lodních a tropických. „Za první světové války nastoupil jako lékař. Byl nakažen tyfem a zemřel,“ říká Petr Valeš a dodává, že ve stejném hrobě je pochovaná i Provázkova sestra, malířka, která se osobně znala s Modiglianim. Vedlejší hrob patří rodině židovského lékaře, a na Bradle má hrobku i Martin Svoboda, který vedl železárnu ve Včelničce.

Spustit audio