Les nedaleko Staré Knížecí Huti ukrývá zbytky leštírny skla

27. březen 2020 15:00

V hlubinách Českého lesa nedaleko Staré Knížecí Huti na Tachovsku je k vidění dochované torzo bývalé Arnoštovy leštírny na ploché sklo. Ještě před pár lety nebyla leštírna vidět, byla zasypaná hlínou, porostlá stromy a křovinami. Jedno rameno ale vykukovalo, to našel fotograf a publicista Zdeněk Procházka. Stalo se tak v roce 2013.

Během několika let se místo vyčistilo a odkryla se zemina. Tím, že vrchní patro bylo zasypáno, sem nemohl vzduch a stroje zůstaly ve velmi dobrém stavu. Dnes má strojovna i zastřešení a informační tabuli.

Arnoštova leštírna je jediná svého druhu na světě. Své jméno získala podle majitele Zahájského panství Arnošta Malovce, který ji založil. Po vysídlení německého obyvatelstva po druhé světové válce pohltilo zdejší oblast včetně deseti sklářských provozů a vesnic hraniční pásmo a neprostupná železná opona. Arnoštova leštírna, nad kterou v době největší slávy stála dokonce patrová budova, byla bagry zbořena.

Podzemí se však otvírá jen výjimečně. Dovnitř se musí s čelovkou nebo baterkou a prostor je nízký, hlavu budete muset držet skloněnou. „Vypadá to tady trochu jako v ocelovém městě. Jsou zde zbytky poháněcího soustrojí. V srdci celého zařízení uvidíte soustavu ozubených kol, vážící určitě několik tun. Když bylo zařízení v chodu, tak brusiči mohli nahoře brousit skleněné tabule,“ popsal strojovnu průvodce Českého lesa Antonín Hříbal.

Pohon leštírny zajišťovalo původně vodní kolo a po roce 1910 jej poháněla elektrická energie z vodní turbíny. Proto můžete nad leštírnou najít také vodní náhon a o kus dál i malou repliku vodního kola.

„Je tu mnoho zajímavostí. V hrnečku třeba najdete olej, který sloužil k mazání ložiska obřího stroje. Olej je tu minimálně 70 let,“ dodal Antonín Hříbal.

autoři: Martina Sihelská , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio