Lékařská fakulta v Plzni přijme v příštím akademickém roce více studentů než letos

19. listopad 2018 14:37

Problém stárnoucích a odcházejících lékařů v Česku a nedostatek nastupující mladé lékařské generace se snaží řešit současná vláda ve spolupráci s Asociací děkanů lékařských fakult České republiky.

Děkani lékařských fakult přivítali schválení dlouhodobého vládního programu, podle kterého fakulty dostanou od státu víc peněz, aby mohly v příštích letech zásadně navýšit počty studentů všeobecného lékařství. To by mělo zamezit hrozícímu personálnímu kolapsu v českém zdravotnictví.

Dotace se týká i lékařské fakulty v Plzni. Jak potvrdil děkan fakulty Jindřich Fínek, škola na příští akademický rok má od státu slíbeno 62 milionů korun, a za to přijme víc studentů do prvních ročníků všeobecného lékařství. Letos do prvních ročníků fakulta přijala 260 mediků. V příštím akademickém roce přijme o 15 procent studentů víc, konkrétně 293.

„Za ty peníze nemůžeme tak zvaně nakoupit nové pedagogy, protože ti na trhu nejsou. My si je musíme vychovat. To znamená, hlavně jsme zareagovali změnou rozvrhu, abychom mohli vyučovat více studijních skupin, zatím pouze v prvním ročníku. Jak budou postupovat studiem, budou se muset tyto kapacity zvýšit i v dalších ročnících. Z praktického hlediska, budeme muset například nakoupit více mikroskopů pro výuku histologie,“ upřesnil Jindřich Fínek.

Vychovat si nastupující mladou generaci pomůže Juniorská univerzita

Škola  předpokládá, že když přijme víc studentů, víc studentů taky náročné šestileté studium dokončí. Tomu by měla pomoci další novinka, a to Juniorská univerzita, kterou Lékařská fakulta v Plzni pořádá zřejmě jako první v Česku. Letos má podtitul dotkni se medicíny a jedná se o cyklus několika setkání, prohlídek a přednášek, při kterých se zájemci o studium dozví novinky a zajímavosti z oblasti medicíny a taky co je při studiu čeká.

„Máme taková témata jako srdce, mozek. Mladí lidé se dozvědí, co se na lékařské fakultě studuje, jak je to obtížné, a chceme je pozitivně motivovat. Jedním z úkolů, které mají lékařské fakulty je nejen navýšit počet přijatých studentů, ale také počet absolventů medicíny, které potřebujeme. Snažíme se fakultu předvést těm, kteří by o studium měli zájem, aby věděli, co je čeká, a tudíž jsme i zvýšili, tím výběrem přijatých, větší úspěšnost ve studiu,“ doplnil Jindřich Fínek.

Na Juniorskou univerzitu se přihlásilo na 200 zájemců a je už prakticky plno. Nicméně pokud se univerzita osvědčí, bude pokračovat i v příštích letech.

Zájemci o studium na plzeňské lékařské fakultě si mohou školu prohlédnout i na dni otevřených dveří 30. ledna. V ten den taky účastníci Juniorské univerzity převezmou diplom na slavnostní promoci. Přihlášky ke studiu lékařské fakulty v Plzni můžou zájemci podávat do konce února.  

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio