Lehký rybí salát se zeleninou zvládne každý, stačí zavináče a 70 let starý recept po babičce paní Emílie Smutné z Opavy

Zastavili jsme se na veselou návštěvu u Emílie Smutné v Opavě, která se přihlásila do soutěže s receptem na rybí salát se zeleninou bez majonézy. Salát dělávala už její babička před 70 lety. Je to lehký sladkokyselý salát ze zavináčů, které koupíte už hotové.

Rybí salát se zeleninou

Ingredience

3 zavináče (bez náplně)

3 mrkve

3 petržele

½ celeru

400 g fazolí (předvařené nebo sterilované)

poměr ryb a zeleniny 1:2

1 lžička soli

1 lžička oleje

Na zálivku:

300 ml vody

2 lžíce cukru

2 lžičky octa

Postup:

Očistíme a do hrnce se slanou vodou dáme vařit kořenovou zeleninu, kterou překrojíme maximálně napůl, aby zbytečně nenasála vodu. Vaříme doměkka asi 10 minut.

Po uvaření zeleninu vyndáme, vývar scedíme. Do hrnce s vývarem přidáme 2 lžíce cukru, 2 lžičky octa a 1 minutu povaříme. Cukrem dochutíme tak, aby zálivka byla sladší, protože zavináče jsou kyselé.

Zavináče zbavíme kůže a zeleniny, která je v nich zabalená a nakrájíme na centimetrové nudličky. Uvařenou zeleninu pokrájíme také na centimetrové nudličky.

Do mísy dáme nakrájené ryby, sterilované (nebo uvařené) fazole a kořenovou zeleninu. Zalijeme zálivkou a nakonec přidáme lžíci oleje. Směs lehce promícháme, resp. proházíme a necháme minimálně 2 hodiny proležet v lednici, aby se chutě prolnuly.

Konečná chuť musí být „lahodná“. Podáváme případně s chlebem.

Emílie Smutná

Měla obrovskou radost, že její recept na rybí salát se zeleninou vybrala porota do soutěže. Ještě větší radost měla z dárků v tašce Pochoutkového roku a především z minutky na vaření, kterou si celý život přála, ale nikdy nedostala. Na vaření s námi si dokonce pořídila novou zástěru. A jako pohoštění jsme dostali meruňkový koláč a jako pozornost domácí borůvkovou marmeládu.

Paní Emílie Smutná a Patrik Rozehnal