Legendární Svornost jde k zemi

28. červen 2019 11:16

Legendární kulturní dům v Plzni na Doubravce Svornost se tento týden začal bourat. Na jeho místě vzniknou nové byty.

Fanoušci dobré muziky v kulturním domě Svornosti, nebo také „Svorník“ zažili nejednu hudební událost, hrály tady třeba kapely Visací zámek, Hudba Praha, zastavilo se tady turné obnovených Plastiků. Teď jde ale Svornost k zemi, nahradí ho nový bytový dům.

Obyvatelé čtvrti musí počítat v průběhu demoličních prací počítat s dopravním omezením v ulicích Dílenská a Skalní. Skončit by mělo 17. července.

Svornost nahradí ho nový bytový dům

Radek Diestler: Bigbíťáci truchlí, vyhlášený doubravecký koncertní sál Svornost je prodaný

Legendární kulturní dům Svornost v Plzni-Doubravce

Rozruch na sociálních sítích a v kruzích příznivců bigbítu vyvolala nedávno zpráva, že legendární kulturní dům Svornost v Plzni-Doubravce je na prodej. Zchátral téměř do havarijního stavu. Nakonec ho stát prodal za necelých 9 milionů korun. Zůstanou jen zásadní vzpomínky, říká ve svém fejetonu hudební publicista a pracovník Popmusea Radek Diestler.

Legendární sál, vyhlášený skvělými koncerty, poslední roky chátral, až ho stát prodal soukromníkovi. Ten se na místě rozhodl vybudovat nový bytový dům podle návrhu architektonické kanceláře projectstudio8. Dům nabídne celkem 45 různě dispozičně řešených bytů.

„Myslím si, že všichni mají na svornost své vzpomínky. Je dobře, pokud už budovy neslouží svému účelu, že se dokáží přeformulovat v zástavbu, která pomáhá v rozvoji,“ řekl starosta Doubravky Tomáš Soukup.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň