Legendární Monu Lisu mění návštěvníci karlovarského muzea k nepoznání

13. únor 2020 08:30

Návštěvníci karlovarského muzea mají možnost digitálně upravovat slavný obraz Leonarda da Vinciho – Monu Lisu. Vydávají se tak na Cestu do tvořivé mysli renesančního génia, jak se jmenuje název aktuální výstavy v budově na karlovarské Nové louce

V přízemí muzea jsou v jedné místnosti tři řečnické pultíky, na jejichž horní části je dotyková obrazovka s obrazem Mony Lisy. O dva metry dál visí na stěně plátno, na kterém je ve dvou řadách nad sebou celkem deset obrázků Mony Lisy. Postup při přetváření obrazu je jednoduchý.

„Na dotykové obrazovce vidíte vedle Mony Lisy ikony. Jedna z nich je pro účesy. Můžete dámě přiřadit některý z účesů, postupovat dál a vybrat brýle, klobouky, kostým, pozadí nebo dokonce i zvířátka jako doplněk. Nakonec pomocí zelené fajfky na monitoru pošlete vytvořený obraz na plátno,“ popsala proměnu podivuhodně se usmívající dámy průvodkyně Miroslava Joniaková. Po krátké chvíli se jedna z deseti Mon Lis na plátně změní do podoby, který ji dal jeho autor. Některé výtvory působí hodně bizarně. Portrétovaná žena může mít na hlavě třeba husté černé afro nebo potápěčskou helmu.

Čtěte také

Dospělí i děti si mohou v karlovarském muzeu vyzkoušet celou řadu dalších zajímavostí. Všechny jsou inspirované prací Leonarda da Vinciho, který žil před více než pěti sty lety. Je možné vžít se do duše vynálezce a reprodukovat Leonardovy nákresy, různě manipulovat s modely vynálezů. Renesanční génius se zabýval také aviatikou, a tak se možná někomu podaří díky pohyblivému dřevěnému mechanickému křídlu alespoň rozvířit vzduch. 

„Děti si mohou také stavět geometrické struktury, hrát si ve velkém modelu Leonardova slavného vojenského tanku, zatočit Vitruviánským mužem, postavit Leonardův přenosný most nebo sestavit anatomické modely. Návštěvníci se rovněž dozvědí, jak Leonarda inspirovala příroda,“ doplňuje Romana Borusíková, která má v karlovarském muzeu na starost také školní exkurze.

Expozici nazvanou Cesta do tvořivé mysli renesančního génia Leonarda da Vinci můžete v karlovarském muzeu vidět do prvního března.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio