Legendární kulturní sál v Chlumčanech se dočká nového kabátku

8. prosinec 2022 11:52, aktualizováno

V Chlumčanech na jižním Plzeňsku pokračuje modernizace tamního proslulého kulturního domu. Objekt, který si v rámci Akce Z postavili zčásti i místní občané, zažil dobu své největší slávy v 80. a 90. letech.

Do kulturáku se jezdilo na čaje, zábavy, plesy i diskotéky z celého Plzeňského kraje. V novém tisíciletí ale jeho sláva začala uvadat a skončil jako sklad zabaveného majetku pro exekutory nebo jako ubytovna pro sociálně slabé občany a jejich děti, kteří zde žili v naprosto nevyhovujících podmínkách.

Obci se nicméně podařilo v roce 2019 kulturní dům koupit, vlastními silami vyklidit a nyní ho postupně rekonstruuje. Nově zde funguje obecní úřad, opravené jsou kino i salonek a, jak prozradila starostka Chlumčan Vladimíra Štejrová, brzy už přijde na řadu restaurace a kulturní sál. Jeho nová podoba by měla být multifunkční, měl by sloužit především k pořádání kulturních akcí, ale zázemí by zde našli i příznivci sportů, jako je například badminton, a tance. Pokud půjde vše hladce, opravený sál by mohl začít sloužit svému účelu na přelomu let 2024 a 2025.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio