Legendární buvol, slon a žirafa z Fatry dělají radost v Sokolově

16. květen 2023 11:35

Originální nafukovací hračky, které prosluly po celém světě, představuje výstava Fenomén Fatra v přízemí sokolovského zámku. Tamní muzeum v expozici připomíná kultovní výrobky, za kterými stála především designérka Libuše Niklová.

K jejím prvním úspěšným hračkám patřily už v 60. letech minulého století Kočička s míčem, Pes Alík, Hanka, Barborka nebo série figurek, představujících různá povolání v čele s Lékařem a Zdravotní sestřičkou. V osmdesátých letech slavily úspěch její nafukovací sedačky v podobě buvola, slona, žirafy a dalších zvířat.

Práce Libuše Niklové je zastoupena ve sbírkách muzeí po celém světě, například v Muzeu dekorativních umění v Paříži, Muzeu moderního umění v New Yorku nebo Uměleckoprůmyslovém museu v Praze či v Muzeu umění a designu Benešov.

„Výstava je koncipovaná tak, aby byla hlavně hravá. Takže tady máme i několik herniček pro menší i větší děti. Zajímavostí je Igráčková dílnička, kde je možné si ozdobit malou postavičku,“ uvedla Jitka Třísková. Jak doplnila, pro děti je připraven i soutěžní zábavný kvíz. Výstava Fenomén Fatra v sokolovském muzeu potrvá do začátku prázdnin.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio