Legenda letecké akrobacie má na karlovarském letišti opět pamětní desku

9. červen 2015

Mezinárodní letiště v Karlových Varech si komorní slavností připomnělo osobnost leteckého akrobata štábního kapitána Františka Malkovského. Někdejší legenda evropského nebe si ve 20. letech minulého století za své akrobatické kousky vysloužila přezdívku „Král Nebes“.

Kvůli barvě jeho letounu Avie se mu také říkalo „Rudý ďábel“. Jenže 8. června 1930 při slavnostech Masarykovy letecké ligy v Karlových Varech nezvládl závěr svého vystoupení, takzvanou vývrtku při vysazeném motoru, a jeho letoun se zřítil na zem.

Tragická událost se navíc odehrála při slavnostním uvedením letiště do provozu. Legendární letec byl posléze pochován v rodné Bystřici u Benešova. Na rodném domě akrobata tam letečtí nadšenci před časem odhalili pamětní desku.

Na nehodu štábního kapitána Františka Malkovského teď opět upozorňuje pamětní deka i v letištní hale karlovarského mezinárodního letiště. Jde o původní desku, kterou nechali na letišti v Olšových Vratech instalovat zástupci aeroklubu České a Slovenské federativní republiky v roce 1991. Deska ale musela před časem opustit původní místo kvůli postupující rekonstrukci dopravního terminálu.

Slavnostní odhalení desky zorganizovali představitelé letiště a Svaz letců České republiky přesně 85 let od tragické havárie. Mezi hosty se objevil i Oldřich Pelčák. Bývalý armádní pilot, který společně s Vladimírem Remkem absolvoval výcvik pro lety do vesmíru.

Vzpomínku na štábního kapitána Františka Malkovského uctil také symbolický průlet dvou stíhaček JAS-39 Gripen nad přistávací plochou karlovarského letiště.

Slavností na karlovarském letišti si lidé připomněli osobnost štábního kapitána Františka Malkovského
autor: zdt
Spustit audio