Ledové víno s jednohubkami

26. červen 2018

„Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Pořekadlo naznačuje, jaký význam černému bezu přisuzovali naši předkové. Z generace na generaci se předávaly nejrůznější recepty na využití této rostliny – nejznámější jsou kosmatice, bezinkové limonády nebo sirupy. Autorka květinových kuchařek Jana Vlková nám v Hobby magazínu speciál nadiktovala recept na ledové víno z květů černého bezu a pro čtenáře našeho webu přidala i jednohubky.

Ledové víno z květů černého bezu

Suroviny pro 6 osob:

100 g květů bezu černého, po obrání z květenství

1 l bílého vína

120 g cukru

1 dl jablečné pálenky

Postup:

Z květů černého bezu ostříháme delší tuhé stopky, ponecháme jen jemné co nejkratší stopky (stopky dávají vínu nepříjemnou hořkou chuť). Víno zahřejeme, aby bylo vlažné (stačí i pokojová teplota), nevaříme! Přidáme květy bezu. Necháme 24 hod. odpočinout. Potom přecedíme, přisypeme cukr a po jeho rozpuštění dolijeme pálenku.

Uchováváme v chladnu a temnu. Podáváme jako aperitiv, nejlépe s ledem, do kterého jsme zamrazili drobné květy černého bezu nebo jiných jedlých rostlin.

Jednohubky

Suroviny:

pěkně tvarované listy rozchodníkovce nádherného nebo nachového před květem

dobře vyvinuté květy zvonku broskvolistého

Na náplň:

španělská šunka jamón Jabugo

citrony konfitované ve slaném nálevu

kousky čedaru

sardele v oleji

stonky fenyklu

nebo jiné suroviny podle chuti, měly by být ostřejší, protože rozchodníkovec ani zvonek nemají nijak výraznou chuť

Postup:

Květy zvonků zbavíme tyčinek a pestíků, listy rozchodníkovce opereme a osušíme (když se nemáčí, je to lepší, pak ale musí pocházet z čisté zahrady). Suroviny na náplň nakrájíme na malé kousky. Bereme vždy kousek delikatesy mezi dva lístky rozchodníkovce, vsuneme do kalichu zvonku a spíchneme párátkem. Místo párátek lze použít „třísky“ ze stonků fenyklu.

autoři: Soňa Vaicenbacherová , Jana Vlková
Spustit audio