Ledové kostky s barevnými květy budou ozdobou vašich prázdninových koktejlů

16. červenec 2019

Prázdniny jsou podle autorky květinových kuchařek Jany Vlkové obdobím, kdy se na jedlé kvítí můžeme vydat spolu s dětmi. Sběr a zpracování květů si děvčata i kluci ponesou v paměti jako nevšední letní zážitek.

„Louky už jsou posečené, takže budeme sbírat to, co dá zahrada. Sedmikrásky, to jsou úplně nejlepší rostliny pro děti, protože ty si nikdo s ničím nesplete. Chrpy se výborně hodí, také jakožto takové jednoznačné květiny. Anebo jestli má někdo na zahradě měsíčky, i ty jsou bezpečné pro děti,“ vyjmenovává Jana Vlková.

To nejjednodušší, co zároveň bude děti bavit, je naskládat nasbírané kytičky do tvořítek na led a ve vodě je nechat zamrznout. „Zdá se to jednoduché, ale ono to vyžaduje trochu zručnosti a malým dětem to bude tříbit jemnou motoriku, protože ta kvítka je třeba nastrkat do vody, aby se potopila,“ těší se propagátorka kytek k jídlu.

Ozdobné kostky ledu pak můžeme přidávat do letních limonád a koktejlů, pro nás s kapkou alkoholu, pro děti nealkoholických.

Jogurtový koktejl

Suroviny na 2 sklenice:

50 g mladých listů jedlých rostlin (pampeliška, lebeda, svízel, podle sezóny)

8 lžic jogurtu

10 ml mléka

1 lžička domácí rybízové marmelády bez peciček

Postup:

Čerstvé listy opereme a nakrájíme nebo nastříháme.

Všechny ingredience dobře promícháme, můžeme i v mixéru.

autoři: Soňa Vaicenbacherová , Jana Vlková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio