Ledové kostky s barevnými květy budou ozdobou vašich prázdninových koktejlů
Prázdniny jsou podle autorky květinových kuchařek Jany Vlkové obdobím, kdy se na jedlé kvítí můžeme vydat spolu s dětmi. Sběr a zpracování květů si děvčata i kluci ponesou v paměti jako nevšední letní zážitek.
„Louky už jsou posečené, takže budeme sbírat to, co dá zahrada. Sedmikrásky, to jsou úplně nejlepší rostliny pro děti, protože ty si nikdo s ničím nesplete. Chrpy se výborně hodí, také jakožto takové jednoznačné květiny. Anebo jestli má někdo na zahradě měsíčky, i ty jsou bezpečné pro děti,“ vyjmenovává Jana Vlková.
To nejjednodušší, co zároveň bude děti bavit, je naskládat nasbírané kytičky do tvořítek na led a ve vodě je nechat zamrznout. „Zdá se to jednoduché, ale ono to vyžaduje trochu zručnosti a malým dětem to bude tříbit jemnou motoriku, protože ta kvítka je třeba nastrkat do vody, aby se potopila,“ těší se propagátorka kytek k jídlu.
Ozdobné kostky ledu pak můžeme přidávat do letních limonád a koktejlů, pro nás s kapkou alkoholu, pro děti nealkoholických.
Jogurtový koktejl
Suroviny na 2 sklenice:
50 g mladých listů jedlých rostlin (pampeliška, lebeda, svízel, podle sezóny)
8 lžic jogurtu
10 ml mléka
1 lžička domácí rybízové marmelády bez peciček
Postup:
Čerstvé listy opereme a nakrájíme nebo nastříháme.
Všechny ingredience dobře promícháme, můžeme i v mixéru.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.