Lahodná a rychlá je svíčková pro chudé neboli zadělávané dršťky od Dagmar Taláškové z Ostravy

Recept na zadělávané dršťky v zeleninové omáčce přejmenovala Dagmar Talášková z Ostravy na svíčkovou pro chudé. Je to smetanově světlá, ale zeleninová omáčka zahuštěná rohlíkem. Opravdu chutná jako svíčková a skoro nepoznáte, že jíte dršťky. Je lahodná a přitom poměrně rychle hotová. Budete nadšeni.

Svíčková pro chudé

Ingredience:

600 g hovězích drštěk
2 menší mrkve
1 kořenová petržel
1/8 celeru
200 ml mléka
1 rohlík
2 lžíce sádla
1 lžíce majoránky
1 špetka muškátového květu
1 lžička soli
1 špetka mletého pepře
10 g másla
1 hrstička zelené petrželky

Postup

Dršťky důkladně propláchneme, vložíme do tlakového hrnce a 20 minut povaříme. Potom vodu slijeme, vodu vyměníme a opět 20 minut vaříme v tlakovém hrnci. Vodu opět vylijeme a na potřetí vodu osolíme a vaříme dalších 20 minut.

Vývar z drštěk slijeme stranou, budeme ho ještě potřebovat. Dršťky nakrájíme na nudličky a necháme ještě krátce povařit.

Mezitím si nakrájíme zeleninu na malé kostičky, orestujeme ji na sádle doměkka. Zeleninu podlijeme vývarem z drštěk a 10 minut dusíme, až je zelenina zcela měkká.

Rohlík pokrájíme na větší kousky a zalijeme v misce mlékem. Až rohlík mléko vstřebá, přidáme ho do uvařené zeleniny. Poslouží nám k zahuštění omáčky.

Osolíme, opepříme, přidáme majoránku a muškátový květ a vše rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Pokud by byla omáčka příliš hustá, můžeme zředit trochou mléka.

Do omáčky přidáme nakrájené dršťky a 10 minut povaříme. Nakonec vložíme kousek studeného másla na zjemnění chuti a navrch dáme nasekanou petrželovou nať.

Jako přílohu podáváme hrníčkové knedlíky.

Dagmar Talášková

Recept získala od šéfkuchaře bývalého velmi populárního bistra Tempo v Ostravě, kterému všichni říkali „Ahojka“, protože se tam Ostravané rádi potkávali.

Přivítala nás ve své provensálsky vyzdobené kuchyni. Na stole bylo pohoštění ve formě bratislavských rohlíčků a dalších sladkých pochoutek. Dokonce jsme měli možnost se i projet na cyklistickém trenažéru a elipticalu, který simuluje pohyb na běžkách. Paní Talášková je totiž akční a veselá seniorka. A jako dárek jsem si dokonce odvezl svůj portrét, který mi věnovala.

Dagmar Talášková a Patrik Rozehnal