Kyselka u Karlových Varů se chce kvůli nákladům na demolici jakubovské porcelánky soudit

3. říjen 2022 10:55

Sanační práce v bývalé jakubovské porcelánce budou stát více než půl milionů korun. Odstranění havarijního stavu musela zajistit a uhradit spádová obec Kyselka. Její představitelé ale budou investované prostředky požadovat od zahraničního vlastníka zchátralého areálu.

Část objektu se zřítila v červenci. Sutiny zasypaly příjezdovou cestu do obce. Nikdo naštěstí nebyl zraněn. Přivolaný statik vyhodnotil stav objektu jako havarijní a nařídil jeho částečnou demolici. Bourání části budovy zajistila spádová obec Kyselka.

Objekt patří občanovi z Ukrajiny, který má trvalé bydliště v Oděse, a dosud se ho nepodařilo zkontaktovat. Demolici, která bude stát odhadem přes půl milionu korun, proto musí nejprve uhradit Kyselka.

Podle starosty Aleše Labíka je to pro devatenáctimilionový rozpočet velká zátěž. Vzhledem k tomu, že vlastník na výzvy obce nereaguje, záležitost se tak pravděpodobně dostane k soudu.

„Stavební úřad musí konat tak, aby nedošlo k prodlení a mohlo být území zabezpečeno. Pak se to bude řešit občanskoprávní cestou, kdy budeme vymáhat náklady na vlastníkovi. Protože jsme obec malá, tahle nečekaná investice nám moc dobře nedělá,“ potvrdil Labík.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio

Související