Kynšperská branka je jediným pozůstatkem opevnění města

10. květen 2022

Další díl seriálu o Zapomenutých domech představil jednu na první pohled nenápadnou stavbu v historickém centru v Kynšperku nad Ohří na Sokolovsku.

Město Kynšperk nad Ohří na Sokolovsku bylo založeno v roce 1232 českým králem Václavem I. Vybudovat kamennou hradbu kolem města povolil ale až císař Ferdinand I. v roce 1537. Z této doby pochází i patrová budova s mohutným průjezdem v přízemí - městská branka.

Její boční hrázděná a roubená přístavba sloužila svého času jako židovská modlitebna. V sousedním přilehlém domě bydlela rodina Ledererů, ze které pocházel známý akademický malíř a grafik Fritz Lederer. Právě on je posledním pochovaným na místním židovském hřbitově.

Fritz Lederer studoval malířství na akademii ve Výmaru, dále studoval a působil v Paříži a Berlíně. Za první světové války bojoval na italské frontě v rakouskouherské armádě. V letech 1944–1945 vězněn v Terezíně.

Po válce se vrátil do rodného Kynšperku, kde působil v bytě po svém zemřelém bratrovi Karlovi, v městské brance a přilehlém domě. Zde se mimo jiné staral o Karlovu sbírku lidového nábytku, kterou následně i rozšiřoval.

Branka sloužila také mimo jiné v letech 1726 – 1836 jako radnice. Je propojená se sousedním domem čp. 88. V roce 1974 budovu rodina Ledererů kompletně opravila a místnosti byly využívány pro výstavy a přednášky.

V únoru 2020 branku koupilo město Kynšperk za 200 tisíc korun. V témže roce město zahájilo záchranné práce. Branku i vedlejší objekt někdejší židovské modlitebny chce radnice využít jako muzejní expozici o židovské historii města a připomenutí rodiny Ledererů, a také jako prostory informačního centra.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio