Kvůli dražším pohonným hmotám zdražuje v Chebu senior doprava

10. květen 2022 12:35

Zdražení pohonných hmot zvýší v Chebu cenu dopravy i pro seniory. Radnice doposud z celkových nákladů ve výši 50 korun za jízdu po městě platila 30 korun a zbytek cestující. Od června bude služba dražší o 20 korun

Nyní ale dopravce požádal o navýšení nákladů o 20 korun. O zvýšení ceny se ale rozdělí městský rozpočet i klienti, řekl starosta Chebu Antonín Jalovec (VPM). „Bohužel silně rostoucí ceny pohonných hmot způsobily, že provozovatel, který pro nás zajišťuje senior dopravu, přišel s návrhem, že jedinou možností, jak do budoucna zachovat tuto dopravu, je výrazné zdražení jeho služeb.“

„My jsme v současné situaci nechtěli přenášet celou tíži na klienty, ale narazili jsme na zákon o veřejných zakázkách, protože cena byla vysoutěžená. Takže nemůžeme pokrýt toto zvýšení ze svého rozpočtu, ale jen o 30 procent, tedy o devět korun,“ dodal Jalovec.

Dopravce navrhoval, aby se celé navýšení promítlo do platby, kterou platí klienti. To ale město nechtělo. Vyšší než 30procentní navýšení plateb města ale není možné. Proto nakonec došlo ke kompromisu, kdy se poplatek pro seniory zvýší z 20 na 30 korun a město navýší svůj příspěvek dopravci ze 30 na 39 korun.

Na rozdíl od jiných měst, kde si dopravu pro seniory zajišťují samosprávy samy, v Chebu je vozí na nákupy, k lékaři a podobně jedna z chebských taxislužeb za předem dohodnutou částku. Má to výhodu v tom, že senioři, kteří tuto službu potřebují, se jen zpočátku zaregistrují a pak mohou levnější převoz po městě využít prakticky kdykoli a bez objednání.

Například za minulý rok dopravce v Chebu odjezdil 15.929 jízd se seniory. Město to stálo bezmála 600.000 korun.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio