Květná zahrada v Kroměříži je jediná svého druhu v Evropě. Nabízí potěšení pro všechny smysly

4. srpen 2019

Květná zahrada v Kroměříži ve Zlínském kraji patří k nejvýznamnějším zahradním dílům nejen u nás, ale je v podstatě jediná svého druhu v celé Evropě. Původně barokní zahrada si dodnes zachovala obdélníkový půdorys s překrásně tvarovanými pestrobarevnými záhony, které doplňují zajímavé stavby, jako je Rotunda či dlouhá kolonáda. Od roku 1998 je Květná zahrada v Kroměříži na seznamu světového dědictví UNESCO.

„Květná zahrada v Kroměříži je zahradou všech smyslů. Tady můžete vonět, chutnat, slyšet,“ říká vedoucí Metodického centra zahradní kultury Lenka Křesadlová. Zahrada byla založena v druhé polovině 17. století olomouckým biskupem Karlem II. z Lichtensteinu. Nejprve sloužila pouze okrasným účelům, později se v ní pěstovaly i produkty pro kuchyni. Díky tomu dodnes zůstala téměř nezměněna její unikátní architektonická složka i vegetační část.

Hned na začátku se můžete zajít podívat do Palmového skleníku, který získal svůj dnešní vzhled v 60. letech 19. století. Poté zamiřte podle plánku do Holandské a Pomerančové zahrady, které lákají v každém ročním období na něco jiného. Teď v létě tam můžete sledovat dozrávající citróny a pomeranče a také hojně zastoupený hmyz, čmeláky, včely a motýly.

Vedle si pak můžete lehnout do trávy a udělat si piknik, nebo se jen tak projít bosky. V horkých letních dnech skýtá příjemný stín tak zvané Loubí. Jednou za tři roky stříhají zahradníci ručně větvičky v jeho klenbě, aby jejich váha nepolámala hlavní větve starých dřevin.

Procházku zahradou může zpříjemnit i 244 metrů dlouhá kolonáda sestávající ze 44 soch zachycujících mytologické a historické postavy. Jedná se o největší soubor plastik reflektujících antiku v České republice.

Centrem Květnice je pak osmiboká Rotunda z let 1666 až 1668. Uvnitř pavilonu jsou nádherné malby zobrazující vybrané epizody z Ovidiových Proměn. Uprostřed Rotundy je na 30 metrů dlouhém lanku zavěšené kyvadlo s ostrým rydlem na spodní části, které dokazuje, že se země otáčí kolem své osy. „Zavěšené kyvadlo je nezávislé na pohybu země. Jako by viselo ve vesmíru. A podle toho, jak se pod kyvadlem země otáčí, mění se záznam rydla v písku. Zhruba po hodině napíše kyvadlo písmeno X,“ říká průvodkyně Květnou zahradou Marie Hečko.

Příjemným zpestřením pro děti jsou v zahradě Labyrinty, Ptáčnice, Pstruží rybníky či Králičí kopec. Květná zahrada je během letních prázdnin otevřená každý všední den včetně víkendů od 8:00 do 18:30 hodin. Vstupné činí pro dospělého 70 korun, senioři nad 65 let zaplatí 45 korun. Do zahrady je zákaz vstupu se psy a zakázána jízda na kole.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.