Květen už tradičně na Šumavě patří Evropskému festivalu duchovní hudby. Jeho koncerty se odehrávají na obou stranách hranice

18. květen 2018 12:10

Strašín, Nezdice, Nezamyslice, ale i Cham nebo Straubing. To jsou jen některá z míst, na kterých zazní koncerty Evropského festivalu duchovní hudby Šumava - Bayerischer Wald. Mezi dramaturgické vrcholy patří podle organizátorů například dnešní koncert ve františkánském kostele v Plzni nebo na klatovské Hůrce.

Evropský festival duchovní hudby se koná již po 22. A také letos nabídne na obou stranách hranice pestrý program.

„Letošní ročník Evropského festivalu duchovní hudby Šumava - Bayerischer Wald přináší do našeho pohraničního regionu celkem 25 vystoupení. A přijede nás sem svojí hudbou potěšit celkem 19 souborů. Soubory jsou převážně z Čech, ale máme také několik bavorský těles,“ řekl dramaturg festivalu Vít Aschenbernner.

Festival nabízí koncerty na různých místech většinou od pátku až do neděle. Například dnes 18. května má na programu zajímavá vystoupení.

„V Klatovech na Hůrce proběhne od 19 hodin v kostele sv. Martina, ve spolupráci se spolkem Omnium, koncert komorního sboru Lumen z Pacova. Tento sbor je jedinečný tím, že zpívá výhradně moderní duchovní hudbu,“ doplnil Vít Aschenbrenner.

Zkrátka dnes nepřijde ani plzeňské publikum  

Ve františkánském kostele v Plzni se od 18 hodin uskuteční koncert komorního sboru Vokální harmonie z Hradce Králové, který předvede repertoár duchovní huby 19. a 20. století. V sobotu a neděli se koncerty přesunou převážně na bavorskou stranu hranic.

Další vystoupení se chystají na další týden, kdy je na programu přes deset koncertů. V pátek se navíc festival zapojí do akce Noc kostelů.

„V tomto případě se Nám podařilo opět nově hudebně zpřístupnit objekt, kde duchovní hudba nezaznívala tak často. Tentokrát se jedná o kostel svatého Michala na hřbitově. Zde ve spolupráci s městem Klatovy vystoupí komorní sbor Jitro z Hradce Králové. V podstatě paralelně od 19:30 zazní benefiční koncert v Němčicích u Předslavi. Zde Kolegium pro duchovní hudbu a komorní orchestr Consortium musicum předvedou postní repertoár 18. století. Výtěžek půjde na opravy rybovských varhan,“ upřesnil Vít Aschenbrenner.

Letošní festival skončí ve čtvrtek 31. května, kdy soubory doprovodí některé bohoslužby slavnosti Božího těla v Bavorsku. Podrobný program festivalu včetně medailonků účinkujících najdou zájemci na webu Evropského festivalu duchovní hudby.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio