Květ hluchavky ženám doporučovala i léčitelka Božena Kamenická

Gynekologické potíže může pomoci vyřešit užívání hluchavky. Podle fytoterapeutky Moniky Šedivcové tahle bylinka dobře zabírá při bílém výtoku a nepravidelné menstruaci.

Hluchavka bílá kvete od dubna do října. V dobách sběru léčivých rostlin žáky základních škol patřila mezi jednu z nejoblíbenějších, přestože květ hodně sesychá. Vykupuje se i dnes, ve výkupnách za správně usušený květ hluchavky můžete dostat i 2 500 Kč za kg.

„Je močopudná, prospívá slezině, působí jako mírně svíravý prostředek, usnadňuje uvolňování hlenů a léčí hlavně záněty,“ vyjmenovává další účinky hluchavky bylinkářka Monika Šedivcová, „také ochraňuje sliznice dýchacího a trávicího ústrojí, upravuje činnost střev a ve směsi s kopřivou se osvědčuje u lidí s astmatem. Je prospěšná při chudokrevnosti a nespavosti.“

Hluchavku bílou lze užívat dlouhodobě, samostatně i ve směsi. „1 polévková lžíce sušených květů se zalije čtvrtlitrem vroucí vody. Květy nesmíme vařit, aby se nezničily účinné látky,“ popisuje postup přípravy jednodruhového čaje Monika Šedivcová, „necháme 15 minut louhovat a užíváme 14 dní, ale můžeme i déle.“

Do směsi ženského čaje, který dodnes nese jméno V2, květ i nať hluchavky přidávala známá léčitelka Božena Kamenická. Kromě hluchavky směs obsahuje řebříček, šípek, mateřídoušku, dobromysl, truskavec, heřmánek, čekanku a jitrocel. Pije se 3x denně 3 týdny, pak týden vynechat a v případě potřeby opět 3 týdny užívat. Fytoterapeutka Monika Šedivcová má s tímto čajem dobré zkušenosti u žen, kterým se nedaří otěhotnět nebo mají vleklé gynekologické problémy.

Hluchavka je 20–50 cm vysoká vytrvalá rostlina s přímou nevětvenou lodyhou. Stonek má čtyřhranný, v mládí pýřitý, později zejména dole olysalý a nafialovělý. Řapíkaté listy jsou zašpičatělé a srdčitě vykrojené, květy bílé. Lidově se hluchavce říká např. hluchá kopřiva, mrtvá kopřiva, hluchánka a cumláň.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio