Kvalita minerálních vod

28. prosinec 2004
Vaše téma

Na českém trhu je v současné době možné najít desítky druhů minerálních vod z tuzemska i zahraničí. Rozmanitý sortiment se ale zároveň stává pro běžného spotřebitele těžko přehledný. Objevují se neznámé značky, nové láhve i zahraniční výrobci. Všechny balené minerální vody musí také splňovat základní kritéria kvality. Přírodní minerální voda je definována jako voda zdravotně nezávadná. Pochází z podzemních ložisek a od pitné vody se liší hlavně obsahem minerálních látek a původní čistotou.

Běčková: Původní čistota znamená, že se jedná o vodu už v prvopočátku zdravotně bezpečnou. Nedá se to říci o vodách, ze kterých se vyrábí vody pitné. Voduje potřeba vodárensky ošetřit a připravit pro zásobování.

Uvádí soudní znalkyně Milena Běčková, která se hygienickou problematikou přírodních zdrojů zabývá. Pro minerální vody je typická stálost jejich složení.

Běčková: Je stabilní především proto, že přírodní minerální vody jsou obvykle uloženy v podzemí takovým způsobem, že jsou ochráněny před rizikem znečištění.

Základním zdrojem všech informací o vlastnostech balené vody je etiketa na lahvi.

Běčková: Měl by tam být uveden výrobce, údaj o složení, doba expirace, tedy záruční lhůta, lokalita původu a název výrobku.

Údaje by měly být opravdu přesné, minerální voda je z kvalitního zdroje a výrobci sami dodržují přímý systém vlastních kontrol. Provádějí je také příslušné státní orgány tak, jak ukládá zákon.

Běčková: Jsou možné jen minimální odchylky, které povoluje legislativa. Jinak ale musí odpovídat složení na etiketě.

Pokud je u minerálky výrazně jiná chuť, vzhled a vůně, může se spotřebitel obrátit na Státní zemědělskou inspekci. Obtížnější je, pokud má pochyby o jejím složení, protože rozbor si musí zaplatit.

Běčková: Může se obrátit na jakoukoli renomovanou laboratoř, která je personálně, materiálně a technicky vybavena k provádění analýzy a ověření uvedeného složení. Není to ale vůbec laciná záležitost.

autor: zdt
Spustit audio

Více z pořadu