Kurovický lom nabízí pohled do útrob včelího úlu. V unikátním včelíně si vyzkoušíte i apiterapii

22. srpen 2020

V Kurovickém lomu na Kroměřížsku ve Zlínském kraji vás čeká nevšední zážitek. Ojedinělým způsobem si tam můžete vyzkoušet tak zvanou apiterapii neboli léčbu pomocí včel. V lomu stojí originální včelín se čtyřmi prosklenými úly. V místnosti jsou k dispozici lehátka, ze kterých můžete v klidu pozorovat včely a přitom vnímat jejich vůni.

Nově zbudovaný unikátní včelín poskytuje příchozím místo k odpočinku s možností léčby dýchacích cest, a to pomoc vdechování výparů vycházejících z úlů. „Velké pozitivum vidím hlavně v tom, že jsme dokázali vytvořit místnost, do které vnikají veškeré výpary z včel, což má blahodárné účinky na dýchací cesty, na astma i na celkové zklidnění těla a mysli,“ říká majitel Kurovického lomu Martin Zelina.

V současné době jsou uvnitř budovy umístěny čtyři úly a v každém z nich přibližně 20 tisíc včel. Úly jsou ze tří stran prosklené, aby bylo možné nahlédnout dovnitř. Návštěvník tak může pozorovat pracovitost včel, jejich preciznost při stavbě plástve a poslouchat, jak to v úlu bzučí. Dva úly byly ponechávány na divokou stavbu. To znamená, že včely dostaly prostor rozšiřovat si úl libovolně bez zásahu člověka.

Originální včelí úl v Kurovickém lomu

„Troufám si říct, že náš včelín nemá v České republice obdoby, a díky proskleným úlům ani ve světě,“ míní Martin Zelina. Včely jsou umístěné za trojitým sklem, takže se lidé nemusejí bát, že by je popíchaly. Včely naopak zase neruší hluk lidí.

Přírodní památku Kurovický lom najdete na severozápadním okraji Vizovické vrchoviny. Lom je navíc unikátní ekologickou lokalitou. Ochrana se zde vztahuje na chráněné druhy obojživelníků i plazů. Více na www.kurovicky-lom.cz.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio