Kůrovec pod politickým tlakem

27. říjen 2003
Publicistika

Není u nás příliš dobře vnímáno šlechtictví. Jako by to horší než kapitalisté byli lidé. Máme tak nějak zakořeněn v sobě obraz zloducha feudála a zhovadilého drába. Také car je spíš kruťas než báťuška, což nám zase namluvil bolševik, aby mohl revolučně popravit i jeho děti. Chytrý princ a moudrý i hodný král, to jsou jen pohádkové figury, o kterých nevíme, kde se vzaly. Víme to, ale tajili jsme to hodně dlouhé desítky let. Králové, princové, ale také knížata, hrabata a jiní šlechticové, byli opravdu povětšinou hodní, protože humanitně velmi vzdělaní, byli povětšinou skutečně i moudří, a protože jim vždycky záleželo na jméně, povětšinou byli také opravdu šlechetní. Byli, a jsou. Povětšinou, říkám, nepřimlouvám se před rozhodnutím soudů o žalobách pana Kinského.

Co lidé nešlechtičtí nezávidí, to jsou šlechtické povinnosti. Způsob prokazování odpovědnosti za sebe, za rodinu, za své zaměstnance. Objem neviditelných, ale k zachování kreditu jména nutných povinností, dokonalé a dokonale dodržované smlouvy pouhým rukoudáním, a je toho mnohem víc, co šlechtic musí konat, aby mohl šlechticem být. Slovo šlechtice platí, důvěra je prostorem, slovo nejtvrdší měnou.
A nedělají blbosti, šlechticové. Nemluví ze mě monarchista, když vážně říkám, že vládě vzdělaných, moudrých a šlechetných králů by se nemohlo stát, aby z vedení nějakého svého elektrárenského monopolu vyhodila jediného jejího člena, který má glejt na řízení atomových elektráren. Našim nešlechtickým vladařům se to stalo. A že ty elektrárny teď možná zaplatí pokutu! Nezaplatí. Jsou naše, zaplatíme si ji zase my. Tohle by šlechtic nedopustil. Moudrost a odpovědnost, a některým ve vládě ještě i to vzdělání asi chybějí. Buďme šlechetní a nechme je věci napravit, ne? Moudří lidé by to udělali, šlechetní šlechtici určitě.
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.