Kuřárny i opakované vstupné. Bary v centru Karlových Varů se zavázaly k zajištění nočního klidu

31. březen 2022 11:35

Karlovy Vary uzavřely memorandum s provozovateli barů v centru města. Společně budou usilovat o zajištění nočního klidu tak, aby návštěvníci nepostávali na ulicích a nedělali tam nepořádek.

Bary v centru Karlových Varů uzavřely memorandum s vedením města. Jeho cílem je především snížit hluk a nepořádek v centru města, který vytvářejí návštěvníci barů. Pokud se situace do konce května neuklidní, začne platit přísnější vyhláška o nočním klidu, kdy by podniky zavírali v jednu hodinu v noci.

„Čistě do nočního klubu jako je třeba Bamboocha chodí lidé kolem jedenácté a končí zhruba ve tři. To je takový největší nápor. Otevřít bar o víkendu v jednu znamená neotevřít vůbec. Pro nás by to bylo likvidační,“ řekl Marek Al Haboubi, provozovatel Bamboocha Baru v bývalé pasáži Praha. Ten je jedním ze sedmi podniků, které uzavřeli memorandum s městem.

Podle něj je lepší investovat do úprav prostor nebo zajištění pořádku, než omezení provozu, které by mohlo vést k uzavření baru. „Udělali jsme kuřárnu, to byla největší investice. Myslím si, že to je ten největší problém, že lidé chodí kouřit ven. Takže to je základní cíl, aby lidé zůstávali uvnitř,“ dodal Al Haboubi.

Kuřárny, opakované vstupné a zákaz vynášení alkoholu

Provozovatelé by podle memoranda měli splnit celkem sedm podmínek, které mají snížit hluk a nepořádek návštěvníků v ulicích města. „Hlavními podmínkami je to, že ve vnitřních prostorách budou vybudovány kuřárny, ostraha bude na vstupu a výstupu z prostoru, eliminuje se to, aby návštěvníci vynášeli jakýkoliv alkohol ven,“ řekl radní Martin Dušek z hnutí ANO.

Jedním z problémů je i to, že hosté často přecházejí z jednoho baru do druhého. Podniky tak můžou například zavést opakované vstupné. Oblast budou i nadále kontrolovat hlídky Městské policie, a to především o víkendech.

Pokud se situace v centru města nezlepší do konce května, začne platit nová vyhláška o nočním klidu. Podle ní by podniky musely v pátek a sobotu zavírat v jednu hodinu v noci, v ostatní dny pak ve 23 hodin.

Podmínky memoranda začnou platit o nadcházejícím víkendu.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio