Kulturní středisko v Habartově je díky akční výstavě skautským táborem

26. listopad 2019 08:30

Třicet let svobody si připomínají také skauti. Habartovské kulturní středisko je teď díky akční výstavě skautským táborem. Návštěvníci v budově najdou celý skautský tábor i s ohništěm, stany a latrínou.

Skauti byli jako nestranické a prodemokratické hnutí trnem v oku jak nacistům v době německé okupace, tak československým komunistům. Oba totalitní režimy skauting zakázaly, komunisté hned dvakrát, v roce 1950 a v roce 1970. Také v Habartově si tak připomínají třetí obnovení skautingu. Středisko Dýmka pořádá celou řadu aktivit, je to vidět i na panelech s fotografiemi z různých táborů a soutěží. K habartovským oddílům patří také Rarášci, Světlušky, Vlčata, Skautky, Skauti, Fénix, MišMaš a KlubOS.

„Výstavu jsme se snažili vymyslet tak, aby si návštěvníci mohli vyzkoušet vše na vlastní kůži. Takže tady máme nejen panely o našem skautském středisku Dýmka Habartov, ale hlavně praktické aktivity,“ řekla vedoucí klubu skautů a skautek a rodinného klubu skautingu Rarášci Veronika Cupalová. Návštěvníci si mohou projít deset stanovišť. Na nich například zkouší zatloukat hřebíky, vázat různé druhy uzlů, vysílat morseovkou nebo uspořádat ešus a nádobí. 

Příchozí procházejí nejen celým skautským táborem, ale v jedné místnosti poznávají zvířata a souhvězdí. V temném prostoru svítí jen matně světlo uprostřed ohniště, kolem jsou lavice, slavnostní křeslo a několik smrčků. „Hledání zvířat je o to těžší, že je tady opravdu tma a zvířata poznáte podle toho, že se jim lesknou oči. Bez baterky to nejde,“ upozorňuje Cupalová.

Příchozí také zjistí a mohou si vyzkoušet, jak se připravují různé druhy ohně nebo skáče s krosnou do dálky. Úkoly jsou na jednotlivých stanovištích připraveny v různých stupních obtížnosti tak, aby je mohly plnit děti různých věkových kategorií, a to od předškoláků. Skautský tábor se stanovišti si zájemci mohou projít do středy 27. listopadu.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio