Krušnohorské obce zapsané v UNESCO založí destinační agenturu

28. srpen 2019 12:00

Karlovarský kraj se domluvil se starosty krušnohorských měst na založení nové destinační agentury. Ta by měla sjednotit propagaci hornických památek v městech, které se letos dostaly na seznam UNESCO.

O zápisu hornické krajiny Krušnohoří, jejíž tři součásti leží na území Karlovarského kraje, rozhodl mezinárodní výbor v červenci letošního roku. Pro oblasti, které jsou součástí zápisu, to v budoucnu může znamenat velký nárůst cestovního ruchu.

Proto se starostové Jáchymova, Božího Daru, Abertam a Horní Blatné shodli na založení nové destinační agentury. Ta by měla vzniknout pod hlavičkou společnosti Montanregion Krušné hory/ Erzgebirge, která nominaci do UNESCO připravovala. Agentura by se měla zaměřit na jednotný marketing a propagaci území Krušných hor.

Peníze bude smět a čerpat z národních i evropských zdrojů na dobudování infrastruktury v obcích i propagaci chráněných území. Kraj také bude apelovat na ministerstvo pro místní rozvoj, aby prioritně zohlednilo potřeby těchto obcí při hodnocení žádostí o dotace.

Jak uvedl uvolněný zastupitel Vojtěch Franta, nejpodstatnější je, že obce začnou spolupracovat, a to nejen mezi sebou, ale i se saskou stranou, a budou využívat příklady dobré praxe z míst, kde umějí zápis na seznam UNESCO využít.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: Krajský úřad Karlovarského kraje , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio