Krušnohorská magistrála je v územním plánu Karlovarského kraje

3. srpen 2011

Krušnohorská magistrála byla zanesena do územního plánu Karlovarského kraje. Důvodem tohoto kroku byl fakt, že v plánech některých dotčených obcí byla sice uvedena, ale její trasa v jednotlivých úsecích nenavazovala. Územní plán kraje teď bude závazný pro všechny obce, kterými magistrála prochází. Cyklistická a běžecká Krušnohorská magistrála začíná u vodní nádrže Skalka v Chebu a přes Františkovy Lázně a Kraslice vede do Krušných hor s nejvyšším vrcholem Klínovec.

Celková délka trasy je 242 km a napojuje se na ni řada stezek a značených turistických cest pro pěší, cyklisty i milovníky bílé stopy. Kromě malebné přírody magistrála nabízí mnoho přírodních a technických zajímavostí, jako jsou například Vlčí jámy nebo Blatenský příkop a známé i méně prozkoumané horské obce s místními památkami.

Zajímavostí jsou například rašeliniště, kterých je nejvíce mezi Kraslicemi a Božím Darem. Oblast se stala přírodní rezervací Božídarské rašeliniště a je tu i nejvyšší sopka střední Evropy, čedičová hora Špičák. Na rašeliništích také žije několik vzácných živočichů - naříklad střevlíci a tetřev hlušec. Horské louky pak nabízejí útočiště žluťáskovi borůvkovému nebo tetřívkovi obecnému.

Kompletní trasa Krušnohorské magistrály: Cheb – Františkovy Lázně – Vojtanov – Luby – Kraslice - Bublava – Jelení- Horní Blatná – Boží Dar - Měděnec - vodní nádrž Přísečnice – Hora sv. Šebestiána – Kalek – Mikulovice – vodní nádrž Fláje – Nové Město – Cínovec – Fojtovice – Krásný Les – Sněžník.

Spustit audio