Krušnohoří je jedinečná krajina s unikátními památkami a městy, která nemá ve světě obdoby

30. červen 2022

Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří je po boku dalších památek zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. Letos 6. července si připomínáme už třetí výročí tohoto historického okamžiku.

Jáchymov, Abertamy - Boží Dar - Horní Blatná, Rudá věž smrti, Krupka a Mědník. Toto všechno jsou místa, která jsou součástí Hornického regionu Erzgebirge/Krušnohoří. Ten tvoří 22 součástí, z nichž 17 se nachází na území Saska a 5 v české části Krušnohoří. 

Historie hornického regionu se začíná psát ve 12. století, kdy byly objeveny první železné a stříbrné rudy. Tzv. "stříbrná horečka" vedla k rychlému osídlení podél obchodních cest do Čech. Protože ale horníci pronikali stále hlouběji a dále do hor, museli rozvíjet nové technologie.

Následkem bylo objevení dalších bohatých nalezišť a v 16. století se oblast stala centrem hornictví v celé střední Evropě. Levný dovoz stříbra ze zámoří a přechodem na zlaté mince v 19. století ztratilo stříbro svůj význam a tak přišel konec mnoha důlních děl. Po 2. světové válce v Krušných horách vzrostl význam hornictví díky objevu uranu.

Díky více než 800 letům téměř soustavné těžby a zpracování rud vznikla v Krušných horách jedinečná hornická krajina s unikátními památkami v nadzemí i podzemí a s hustou sítí horních měst. Dokládá obrovský vliv, který měla těžba a zpracování rud na obou stranách pohoří na rozvoj hornictví a hutnictví po celém světě, konkrétně přínosem světově významných vynálezů a inovací v oblasti báňských a hutních technologií.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.