Krušné hory inspirují. Umělci tam tvoří krajiny i sochy podivných bytostí

2. prosinec 2021 08:35

Karlovarskou galerii Green House zdobí výsledky práce českých a německých umělců z pohraničí. Ti tvořili v Horní Blatné na akci Milíře 2021.

„Fungujeme už tři desetiletí. První Milířské setkání se konalo krátce po Sametové revoluci v obci Milíře, nedaleko Tachova. Pak v obci Kořen, opět na Tachovsku, poté v Bečově nad Teplou a v současné době je to pravidelně v Horní Blatné,“ zavzpomínal na historii uměleckých sympózií prezident Krajské umělecké asociace Jiří Hájek.

Na výstavě mohou vidět návštěvníci nejen krušnohorské krajiny, ale třeba i abstraktní malby, portréty nebo neobvyklé sochy. Ty vytvářel koncepčního a akční umělec, žijící v Německu, Ivan Dušánek. Inspirovaly ho i střepy od skleniček, které zapracoval do jednoho ze svých děl. Mezi vystavujícími jsou také Eduard Milka, Lenka Sárová Malíská, Varvara Divišová, Jan Samec, Andrea Baumgärtner, Miroslav Pošvic nebo Anna Vančátová.

„Pořadatelé věří, že závěrečná prezentace v tradičním výstavním prostoru hotelu Green House v Karlových Varech bude působivým dokladem nejen výtvarných kvalit jednotlivých autorů, ale zároveň přesvědčivým příkladem setkávání a vstřícné koexistence pozitivně naladěných tvůrců z obou stran česko-německé hranice,“ uvedl výtvarník a ředitel karlovarské Galerie výtvarného umění Jan Samec.

Spustit audio