Kroupová polévka s fazolemi. Nahradí v pohodě hlavní jídlo

Poctivá polévka, vhodná zejména pro zimní období, dovede dobře prohřát. Ať už ji nazveme kroupovou s fazolemi nebo fazolovou s kroupami, jde o chutnou a vydatnou polévku, kterou lze nahradit hlavní jídlo.

Ingredience
  • 250 g krup
  • 250 g suchých fazolí
  • 2 bobkové listy
  • 1 větší cibule
  • 200 g kořenové zeleniny
  • 100 g šunky, uzeniny nebo uzeného masa
  • 2 l vývaru
  • 4 stroužky česneku
  • mletý pepř, mletá paprika, majoránka, sůl

Fazole přes noc namočíme. Pak k nim přidáme bobkový list a uvaříme je. Solíme, až když jsou měkké. Kroupy uvaříme zvlášť v osolené vodě. Očištěnou a na kousky nakrájenou cibuli a zeleninu udusíme do měkka, poté ji rozmixujeme na kaši.

V hrnci přivedeme do varu cca 1 ½ - 2 litry vývaru, který lze připravit i z bujónu. Do vroucího vložíme uvařené kroupy a měkké fazole, osolíme, opeříme, přidáme podle chuti mletou papriku a zahustíme rozmixovanou zeleninou, která dá polévce mimořádně dobrou chuť. Není třeba používat jíšku, ani jinak zahušťovat. Polévku povaříme cca 10 minut. Na závěr ji ochutíme utřeným česnekem a majoránkou.

Suroviny na kroupovou polévku s fazolemi

Před podáváním každou porci posypeme nakrájenou šunkou, uzeninou nebo uzeným masem. Tato hutná polévka plně nahradí hlavní jídlo, zejména když k ní podáme pečivo.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko